Nina Táborská Rôzne

Projekt, ktorý okrem predsudkov odstráni aj neporiadok z ulíc. Nové Mesto budú čistiť ľudia bez domova

Ľudia veľakrát hovoria, že neporiadok na ulici robia tí, ktorým verejný priestor slúži ako ich "domov". Od začiatku augusta spúšťa mestská časť Bratislava – Nové Mesto v spolupráci s občianskym združením Vagus projekt pracovnej terapie pre ľudí bez domova. Budú robiť poriadok na ulici.

Ilustračný obrázok k článku Projekt, ktorý okrem predsudkov odstráni aj neporiadok z ulíc. Nové Mesto budú čistiť ľudia bez domova
Zdroj: Dnes24.sk

„Ľudia bez domova rýchlo strácajú pracovné návyky, cieľom projektu je ich naštartovanie aktívnym zapájaním do pracovného procesu,” vraví Peter Adam z občianskeho združenia.

Pri upratovacích prácach dostanú ľudia bez domova, ktorí navštevujú denné centrum Domec na Mýtnej ulici šancu zlepšiť si pracovné návyky, zarobiť si peniaze na zlepšenie životnej situácie, ale aj naštartovať sa v procese začlenenia do spoločnosti.

Ľudia, ktorí sa zapoja do projektu, budú aj s pomocou kvalifikovaného pracovného terapeuta pomáhať čistiť a upratovať mestskú časť. „Máme vytypované konkrétne lokality v Novom Meste. Okrem upratovania ich zapojíme do natierania zábradlia, ako aj do čistenia podchodu na Trnavskom mýte od grafiti,” vraví starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Ako Bratislava24.sk informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, projekt sa zameria na pozemky, ktoré nepatria mestskej časti, ale sú na jej území a vyžadujú si starostlivosť. „Prostriedky na financovanie projektu sa podarilo získať z externých zdrojov, finančne túto aktivitu podporil investor neďalekého projektu Pri mýte,” dodal Tettinger.

Projekt pobeží od augusta do konca novembra, pričom čistenie sa uskutoční trikrát týždenne.

Prečítajte si tiež: Reportáž: Ako to vyzerá v nízkoprahovom centre Domec?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM