Tomáš Stupavský Kultúra

Program na tento pracovný týždeň: Spríjemnite si jesenné dni kultúrou, toto ponúka Bratislava

Nový týždeň je opäť tu a ani tento raz by sa Bratislavčania v hlavnom meste nudiť nemali. Opäť vás totižto čaká rôznorodý program, ktorý vám spríjemní jesenné dni. Chvíľku voľna si môžete vyplniť napríklad aj takýmito aktivitami:

Ilustračný obrázok k článku Program na tento pracovný týždeň: Spríjemnite si jesenné dni kultúrou, toto ponúka Bratislava
Zdroj: TASR

Grey City

Premiéra dokumentárneho filmu o brazílskej graffiti scéne spojená s diskusiou „Bratislava is not grey!“ a street art workshopom. Po premiére párty v brazílskych rytmoch DJ Miletičku!

V uliciach brazílskeho Sao Paula sa zrodila nová forma graffiti. Tvorba umelcov akými sú Os Gêmeos, Nunca a Nina sa rozprskli sťaby ohňostroj ulicami mesta…a následne do galérií a múzeí po celom svete. Potom, čo nový zákon o vizuálnom smogu spôsobil systematickú likvidáciu ich diela prestriekaním na šedo, títo umelci podnietili jedno z najkreatívnejších povstaní v dejinách juhoamerického umenia.

Premiéra filmu sa koná v rámci festivalu brazísleho filmu Brazil Visual.

Pondelok / KC Dunaj / 17:00 / Vstup: voľný

Večer slovenskej klavírnej tvorby

Hudba slovenských autorov venovaná klavíru sa už desaťročia opiera o silne zastúpenú interpretačnú obec a o nadšenie klaviristov realizovať nové projekty. Každý z autorov ponúka špecifickú poetiku.

Účinkujú: Jordana Palovičová, Veronika Lovranová, Daniel Buranovský, Maroš Klátik, Ladislav Fančovič, Magdaléna Bajuszová

Program: Ilja Zeljenka Hry pre Jordanku pre klavír a štyri bongá (1997), Juraj Beneš Notturni č.5 a č.7, Miro Bázlik, Prelúdia/výber (1980–1983), Dušan Martinček Sonáta č.2 Invencia, Venovania pre klavír č.6 /J.P. Rameau: La poule, Roman Berger Semplice (2000), Jevgenij Iršai Sonata quasi sonata č.4.

Utorok / Slovenská filharmónia / 19:30 / Vstup: 10 eur

Večer filmových bizarností a experimentov

Čo všetko boli a sú kiná schopné v boji o divákov? Aj o tom bude tento večer venovaný pokusom na divákoch od elektrického prúdu v sedadlách až po 4D. Svetom filmových “zázrakov” vás prevedie šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný.

Streda / KC Dunaj / 20:00 / Vstup: 3 eurá

Slovenský rozhlas

Je to už 30 rokov, čo obrátená pyramída tvorí charakteristickú črtu Bratislavy. Príďte v rámci pravidelných tematických prechádzok na prehliadku Slovenského rozhlasu. Sprevádzajú: Ing. arch. Štefan Bekeš, Ing. arch. Veronika Kozáková, Mgr. Peter Szalay, PhD.

Prehliadka je kapacitne obmedzená na 120 účastníkov, je preto potrebné sa prihlásiť na konkrétny turnus do 5. októbra na adrese bratislavskerozky@bratislavskerozky.sk

Štvrtok / Slovenský rozhlas / 17:00 / Vstupné: dobrovoľné

Blue Eyes

Unique Cinema je dynamické spojenie divadla a kina s cieľom interaktívne zapojiť diváka do deja. Vyťahuje ľudí z klasického filmového sedenia a zapája ich do samotného filmu.

Princíp je jednoduchý. Záhadný email (získaný registráciou na uniquecinema.sk) divákov pozve na večer zahalený tajomstvom. Podrobnosti sa odhaľujú postupne a to len indíciami, aby divák neprišiel o napätie z neznáma, no zároveň sa pomocou správ snaží uhádnuť, čo sa v daný večer bude premietať.

Miesto je tajné, no vždy zaujímavé z historického alebo architektonického hľadiska a súvisí so samotným filmom. Miesto stretnutia sa môže líšiť od miesta premietania, vtedy presun divákov zabezpečujú organizátori. Súčasťou mailu je aj jednoduchý tzv. „dress code“, ktorý dotvára celkovú atmosféru filmového večera. Dress code: Biele tričko

Piatok / Parkovisko Istropolis / 19:31 / Vstup: 14 eur

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM