Krimi

Proces v kauze vraždy bossa Čongrádyho opäť pokračuje

Po necelej dvojmesačnej prestávke bude pred senátom Okresného súdu Bratislava I pokračovať na budúci týždeň proces v prípade prípravy vraždy a samotnej vraždy Petra Čongrádyho, považovaného za jedného z bratislavských bossov skupiny sýkorovcov.

Ilustračný obrázok k článku Proces v kauze vraždy bossa Čongrádyho opäť pokračuje
Zdroj: TASR

Súd hlavné pojednávanie naplánoval na stredu 10. februára. Naposledy v procese v druhej polovici decembra minulého roku vypovedal aj svedok, ktorý sedel v aute s Čongrádym, keď na nich útočníci začali strieľať. Postrelili ho do nohy.

„S Petrom Čongrádym sme boli kamaráti. Ako sme vystupovali z auta, začali strieľať jeden-dvaja maskovaní ľudia, nie som si istý,“ vypovedal vtedy na súde. Strelcov zaregistroval v okamihu, keď začali páliť. Jeho samotného zasiahli do stehna.„Asi sto metrov od miesta boli otvorené dvere nejakej firmy, do ktorých som vbehol a počkal do príchodu polície,“ doplnil svedok.

Útočníci boli podľa jeho slov maskovaní kuklami a strieľali zo samopalu. V aute sedel na mieste spolujazdca a netuší, prečo bol Čongrády zavraždený.

Ďalší svedok v decembri vypovedal, že Čongrády mal byť pred zavraždením sledovaný. „V roku 2004 som bol s Ivanom Beňom v byte, kde mal namontovanú videokameru. Povedal, že monitoruje pohyb Petra Čongrádyho pri pizzerii,“ uviedol. Spomenul aj ďalšiu kameru, ktorá sa podľa jeho slov mala nachádzať v aute a opäť monitorovať pizzeriu. „Povedal mi (Beňo, pozn. TASR), že dostal úlohu od Sergeja, aby zlikvidoval Čongrádyho. On mi konkrétne nepovedal, aký Sergej, ale predpokladal som, že to bol Sergej, ktorý sa pohyboval v okolí Ivicu,“ uviedol svedok.

Sergej M., jeden z obžalovaných, však tvrdil, že tohto svedka vôbec nepozná. Ivica Tolič bol bývalý podnikateľ na Slovensku, ktorý pred šiestimi rokmi zomrel v Bosne.

Ďalší proces

V prípade vraždy Čongrádyho nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa ešte v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Ivan Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Vladimír Smetana 14 rokov.

Pojednávanie v prípade prípravy vraždy a samotnej vraždy Petra Čongrádyho sa začalo na Okresnom súde Bratislava I 2. októbra minulého roka. Skutok prípravy vraždy sa mal stať v roku 1999, k dokonaniu činu však nedošlo. Čongrádyho napokon zavraždili v roku 2004.

V prvom prípade vyšetrovateľ obvinil Sergeja M. (47), Petra H. (44), Romana J. (43) a Dušana Š. (39), v druhom Sergeja M., Petra H. a Vladimíra Š. Obžalovaní sa nachádzajú vo väzbe a v prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest odňatia slobody. Peter H. je brat zavraždeného Milana H., alias Gorilu, ktorý bol zase považovaný za bossa kysuckého podsvetia. Všetkých päť obžalovaných vinu odmieta.

Peter Čongrády

Petra Čongrádyho alias Čongiho zavraždili v septembri 2004 na bratislavskej Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky čoho na mieste činu podľahol. Čongrády bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Čongi bol bývalý vekslák a vyrastal v detskom domove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM