Michaela Katonová Samospráva

Prioritou rozpočtu Karlovej Vsi sú školy, viac ide i na komunikácie a zeleň

Bratislavská Karlova Ves bude v roku 2016 hospodáriť s prebytkovým rozpočtom. Poslanci mestskej časti schválili návrh budúcoročného rozpočtu, ktorý ráta s príjmami vo výške 9.925.278 eur. Starostka mestskej časti Dana Čahojová označila rozpočet za konzervatívny.

Ilustračný obrázok k článku Prioritou rozpočtu Karlovej Vsi sú školy, viac ide i na komunikácie a zeleň
Zdroj: TASR

„Tvorili sme ho s vedomím, že nás čakajú vážne úlohy, chceli by sme začať s obnovou školskej plavárne v ZŠ Alexandra Dubčeka i s výstavbou novej karlovoveskej lodenice,“ uviedla pred poslancami. Upozornila tiež na to, že mestská časť plánuje prebytkový rozpočet bez toho, aby rátala s predajom obecného majetku.

Najväčšiu časť výdavkov rozpočtu tvorí program vzdelávania. Do tejto oblasti smeruje z bežných výdavkov 5.943.437 eur. Najväčší nárast výdavkov naplánovala samospráva v oblasti údržby a opravy komunikácií. Celkovo je na údržbu komunikácií v správe mestskej časti vyčlenených 502 tisíc eur, pričom na samotnú obnovu cestnej siete, správu a údržbu verejných priestranstiev, chodníkov a obrubníkov bude vyčlenených 230 tisíc eur.

„V rozpočte na rok 2015 to bolo 95 tisíc eur,“ pripomenul vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník.

Z celkovej sumy na starostlivosť o komunikácie je vyčlenených 162 tisíc eur na činnosť pätnástich pracovníkov verejnoprospešných služieb mestskej časti. Tí budú napríklad počas zimy zabezpečovať údržbu chodníkov a verejných priestorov v správe mestskej časti a karlovoveská samospráva si od tohto kroku sľubuje zníženie nákladov za zimnú údržbu oproti predchádzajúcim obdobiam, keď mala tieto práce kompletne na starosti externá firma.

Čahojová poukázala aj na to, že k nárastu dochádza i v kapitole správa a údržba verejnej zelene. Pre rok 2016 bude k dispozícii 99 tisíc eur, na tento rok to bolo 84 tisíc. O 10 tisíc eur viac pôjde aj na údržbu detských a športových ihrísk.

Z kapitálových výdavkov je vyčlenených 43 tisíc eur na projektové dokumentácie k dopravným projektom i nákup nového strojného zariadenia na opravu výtlkov a kosenie trávnatých plôch.

„Vyššie výdavky na údržbu verejných plôch by sa mali výrazne prejaviť na živote mestskej časti,“ povedala starostka Karlovej Vsi.

Viac peňazí vyčlenila samospráva aj v kapitole Kultúra. Z viac ako 42 tisíc eur, o ktoré sa zvyšujú plánované výdavky v tejto oblasti, je 18.500 eur určených na vydávanie periodika mestskej časti.

Prečítajte si tiež: Kultúrny dom v Karlovej Vsi má nové ozvučenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM