Ľubomír Hudačko Rôzne

Primátor z Čiech sa stal starostom Starého mesta: Čo bolo za týmto nečakaným rozhodnutím?

Neštandardná spolupráca Olomouca so Starým Mestom! Starostom tejto časti Bratislavy sa totiž stal primátor z Čiech Martin Major. Opačným smerom poputovala pre zmenu Táňa Rosová, ktorá sa stala primátorkou hanáckej metropoly. Čo bolo za týmto nečakaným rozhodnutím?

Ilustračný obrázok k článku Primátor z Čiech sa stal starostom Starého mesta: Čo bolo za týmto nečakaným rozhodnutím?
Zdroj: TASR

Moravské mesto Olomouc a bratislavské Staré Mesto sú si v mnohom podobné a fungovanie oboch samospráv môže byť navzájom veľmi inšpiratívne.

Na Miestnom úrade bratislavského Starého Mesta to povedal primátor Olomouca Martin Major. S ním si Staromestská starostka Táňa Rosová na jeden deň vymenila funkciu! Súčasťou stretnutia bol totiž aj podpis zmluvy o spolupráci medzi Olomoucom a Starým Mestom. Zmluva je vyústením Memoranda o spolupráci, ktoré obe samosprávy podpísali v roku 2012 a na základe ktorého sa už zorganizovali kultúrne výmeny, ale aj stáže pracovníkov olomouckého i staromestské­ho úradu.

Major sa chce počas dňa oboznámiť čo najviac s reálnym fungovaním miestneho úradu. Ako sám hovorí, necíti sa byť úradníkom, ale najmä mužom, ktorý chce poznať prácu v teréne. Po svojom príchode si Major už pozrel pracovisko prvého kontaktu, kde sa zaujímal aj o spoluprácu mestskej časti a magistrátu hlavného mesta. Zoznámil sa taktiež so Sociálnou výdajňou. „Túto službu mesto Olomouc neprevádzkuje, keďže sa o to stará charitatívna organizácia, no aj pre nás môže byť takéto niečo inšpirujúce,“ uviedol Major.

Na staromestskej radnici ho čaká aj porada vedenia úradu, na ktorej sa budú zaoberať následkami nedeľňajšej a nočnej prietrže mračien. Zásadné rozhodnutie však Major urobiť nechce. „To prenechám pani starostke, resp. kompetentným na úrade, ktorí poznajú situáciu oveľa lepšie ako ja,“ povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM