Nina Táborská Rôzne

Priestor pod Mostom SNP sa zmení na príjemnú "kaviareň" s malou šijacou dielničkou

Ešte stále nehostinný priestor pod Mostom SNP, na ktorom má vzniknúť projekt The MOST, ponúkne už tento piatok niekoľko zaujímavých aktivít - Šitie nosičov pre deti v rámci projektu Domov na Mame, dobrú káva s koláčom, čítanie z kníh aj posedenie na gauči ako v obývačke.

Ilustračný obrázok k článku Priestor pod Mostom SNP sa zmení na príjemnú "kaviareň" s malou šijacou dielničkou
Zdroj: Dnes24.sk

Foto: The MOST.

Už tento piatok od 15.00 do 17.00 hodiny sa bude pod Mostom SNP, kde má vzniknúť projekt The MOST, ktorý má v pláne toto prostredie skultivovať a premeniť ho na kreatívnu zónu, konať niekoľko zaujímavých aktivít.

„Neuveriteľné a bizarné prostredie pre príjemnú „kaviareň“, kde ľudia trávia spolu čas čítaním si vybranej literatúry a šitím nosičov pre deti, je happeningom, aký tu ešte nebol. Tá správna zmes ľudí tvoriacich príjemnú atmosféru na mieste, ktoré za príjemné bežne nepokladáme,“ opísala piatkovú udalosť s pracovným názvom Šijacia literárna kaviareň jedna z autorov projektu The MOST Dana Kleinert.

Do tvorby piatkového popoludnia pod Mostom SNP sa zapojil aj projekt Domov na Mame a občianske združenie Vagus.

Priamo pod mostom bude vytvorená malá šijacia dielnička s kaviarňou a improvizovanou obývačkou. Vo vyhradenom a vyhrievanom priestore sa záujemcovia budú môcť naučiť ušiť jednoduchý nosič pre deti a pomôcť tak rodičom na úteku.

„Náš projekt nemá za sebou ešte ani jeden celý mesiac a šitie pod Mostom SNP bude už piatym hromadným šitím žien, ktoré chcú takto podporiť našu myšlienku. Do dnešného dňa sa do šitia zapojilo už približne 50 žien, ktoré poskytli svoje zručnosti na pomoc tým, ktorí to potrebujú,“ informovala Adriána Kemka, jedna z organizátoriek projektu Domov na Mame.

Spojenie príjemného s užitočným

Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej mamy či otca, v teple a bezpečí. Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné. Napríklad na hranice Srbska – Macedónska .

Samotné šitie, ktorého sa môžu zúčastniť aj ženy a muži, ktorí nevedia šiť na stroji, ale radi pomôžu strihaním látky, špendlením, či inými drobnými ale užitočnými prácami, bude spríjemnené popíjaním teplých nápojov či kávy s koláčom. Tie dodá kaviareň Dobre&Dobré, ktorá je projektom občianskeho združenia Vagus s programom pomoci ľuďom bez domova.

O príjemnú atmosféru sa postará aj „čitáreň nahlas“. Hostia popoludnia ale tiež tí, ktorých chuť pomáhať či zvedavosť zavedú v piatok pod Most SNP, si môžu priniesť svoju obľúbenú knihu a prečítať z nej. Urobia tak aj herci Ela Lehotská, Richard Stanke a spisovateľka Barbora Kardošová. Bratislava24.sk o tom informovala Zuzana Golianová.

Cieľom projektu The MOST je zrevitalizovať územie pod Mostom SNP. Ukázať, spájať a pomôcť formovať lokálne umenie, módny i produktový dizajn, gastronómiu, komunity, urbánne aktivity, ľudský potenciál a poskytnúť príjemný priestor na život v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Bude mať Bratislava novú kreatívnu štvrť? Vieme o novom projekte The Most pod Mostom SNP

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM