Rôzne

Pri Ludwigovom mlyne v blízkosti Trnavského mýta vyrastie bytový dom

Ludwigov mlyn spolu s okolitým areálom patrí medzi technické stavby zaradené v zozname pamätihodností mesta Bratislava. V jeho tesnej blízkosti sa začne stavať.

Ilustračný obrázok k článku Pri Ludwigovom mlyne v blízkosti Trnavského mýta vyrastie bytový dom
7
Galéria
Zdroj: Byty Metodova FB

Hoci je Ludwigov mlyn a jeho areál zaradený do zoznamu pamätihodností, dlho mu nik nevenoval pozornosť. Situácia by sa mala v najbližšej dobe zmeniť a v tesnej blízkosti mlyna by mal vyrásť bytový dom Ludwig.

Sklad sa zmení na dom

Menší investor Ludwig, s.r.o., za ktorým stojí spoločnosť Crow, s.r.o., pripravuje rekonštrukciu a prestavbu skladu vedľa mlyna na bytový dom.

Objekt, ktorý budú rekonštruovať, sa nachádza západne od budovy sila. Ako uvádza bratislavayim­by.blogspot.sk, vďaka konštrukcii, ktorá súvisí s pôvodnou funkciou, bude možné budovu hmotovo zväčšiť a pridať dve využiteľné podlažia. Bytový dom by teda mal dosiahnuť šesť nadzemných podlaží. Vďaka spomínanej konštrukcii budú mať byty na druhom a treťom poschodí atypické dispozície.

Bytový dom si podľa projektu zachová industriálny ráz vďaka použitiu režného muriva na fasádach. Autorom projektu je architekt Dušan Ferianc, ktorý sa špecializuje na rekonštrukcie v historickom prostredí.

Bytový dom bude mať spolu 17 bytov na šiestich podlažiach. Ich súčasťou budú balkóny aj terasy. Na prízemí objektu sa budú nachádzať administratívne a obchodné priestory.

Byty sa predávajú v prevedení štandard. Ak majú klienti svoje vlastné predstavy o bývaní, môžu si priestor bytu upraviť podľa individuálnych požiadaviek. Rovnako sa ráta aj s úpravami na loftové byty na 2 a 3 nadzemnom podlaží. Byty 3 a 4-izbové sú vybavené dvomi kúpeľňami.

Predpokladaný začiatok výstavby je v treťom kvartáli 2017. Stavba by mala byť hotová koncom roka 2018.

Atraktívna lokalita

Developeri podčiarkujú atraktívnu polohu stavby v centre mesta. Bytový dom Ludwig sa nachádza v blízkosti obchodného domu Central. V dosahu sú zdravotné zariadenia, školy, banky, pošta, kaviarne, reštaurácie. Lokalita patrí medzi vyhľadávané najmä vďaka výbornému dopravnému napojeniu na ostatné mestské časti.

Ludwigov mlyn

Z najväčšieho mlyna v Prešporku, ktorý je pomenovaný podľa obchodníka so sviňami Gotfrida Ludwiga, zostalo len silo a sklad. Pôvodný areál mlyna siahal minimálne od križovatky dnešných ulíc Krížna – Karadžičova po Trnavské mýto. Mlyn zasiahol v roku 1921 požiar aj bombardovanie počas druhej svetovej vojny. Z pôvodného areálu dodnes stoja len dva objekty: silo a sklad C z roku 1934.

Dnes z neho vidieť len štyri valce. Celkovo je ich jedenásť v čelnej časti, doplnené sú o priliehajúci hranol. V útrobách sa ukrýva obslužný priestor a predčistiareň.

Sýpka Ludwigovho mlyna bola rozhodnutím Pamiatkového úradu Slovenskej republiky vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Naposledy sa pozornosť objektu venovala v roku 2012, kedy vysokoškoláci na výstave Art Expo Nostalgia prezentovali krásny trojrozmerný model sýpky Ludwigovho mlyna. Práca bola, žiaľ, odignorovaná.

Ludwigov mlyn
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM