Alexandra Húsková Kultúra

Prešporské divadlo sa predstaví na výstave Fem(inist) fatale hrou "Som najlepšia"

Sprievodným programom výstavy Fem(inist) Fatale v bratislavskom Dome umenia/Kunsthalle LAB bude prvýkrát uvedené divadelné predstavenie. Inscenáciu Som najlepšia uvedie Prešporské divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Prešporské divadlo sa predstaví na výstave Fem(inist) fatale hrou "Som najlepšia"
Zdroj: TASR

Hra sa venuje problematike násilia páchaného na ženách. Predstavuje pôsobivý intímny príbeh matky (Judita Hansman) a dcéry (Elena Kolek-Spaskov), ktoré k sebe po rokoch odcudzenia hľadajú cestu. Pod réžiu a scenár sa podpísali Judita Hansman a Ivan Blahút.

Kolektív Prešporského divadla už vyše 12 rokov prináša na divadelné dosky autorskú drámu, ktorá reaguje na aktuálne spoločenské problémy. Po predstavení bude možnosť diskutovať s jeho tvorcami.

Tematika hry nie je náhodná, pretože aj výstava sa zaoberá aktuálnou a citlivou témou v súčasnom umení – feminizmom.

Výstavný projekt Fem(inist) Fatale je podľa jeho kurátorky Lenky Kukurovej reakciou na súčasný stav našej spoločnosti z feministického pohľadu prostredníctvom výtvarného umenia. Názov výstavy ironicky odkazuje k predstave „femme fatale“ ako jedného z mnohých symbolických rodových klišé.

Osudovou sa tu však už nestáva zvodná žena existujúca primárne pre mužský pohľad, osudový je feminizmus ako politický a životný postoj. Tento „osudový pohľad“ na svet dokáže meniť vnímanie bežnej reality tak, že sa už nikdy nebude zdať mocensky neutrálna.

Hru uvedie Prešporské divadlo vo štvrtok 13. augusta o 17.00 h.

Fem(inist) Fatale je vôbec prvou skupinovou výstavou na Slovensku, ktorá sa k feministickým východiskám hlási otvorene, hoci už bolo niekoľko umeleckých a galerijných aktivít s tematikou feminizmu.

Na výstave, ktorá potrvá do 6. septembra, sa autorsky podieľajú títo výtvarníci: Jana Bodnárová, Petra Čížková, Mária Čorejová, Anna Daučíková, Lucia Dovičáková, Eva Filová, Milan Mikuláštík, Martin Piaček, Ivana Šáteková a Jana Štěpánová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM