Rôzne

Cyklosezóna odštartovala: Za akých podmienok môžete cestovať v MHD s bicyklom?

Cestujúci sa môžu s bicyklom prepravovať na linkách MHD, avšak vždy s vedomím vodiča.

Ilustračný obrázok k článku Cyklosezóna odštartovala: Za akých podmienok môžete cestovať v MHD s bicyklom?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dopravný podnik Bratislava pripomína cestujúcej verejnosti, že na presun do svojho cieľa nielen za cykloturistikou, sa môže odviesť v MHD. Informuje o tom na svojom webe.

Bicykel v MHD

V spojoch liniek MHD je v zmysle Prepravného poriadku IDS BK možná preprava bicyklov v pracovných dňoch v čase od 09:00 do 13:00 hod. a v čase od 18:00 do 06:00 hod., počas sobôt, nedieľ a sviatkov bez časového obmedzenia.

Cestujúci sa môžu s bicyklom prepravovať na linkách MHD, avšak vždy s vedomím vodiča. Požiadavku na nástup dáva cestujúci vodičovi ústne alebo zdvihnutím ruky a ten zas súhlas s nástupom prejaví buď posunkom alebo ústne. V zmysle Prepravného poriadku IDS BK však môže prepravu bicykla odmietnuť, a to v prípade, ak to prevádzkové podmienky vo vozidle neumožňujú.

Prednosť pred bicyklom má cestujúci na invalidnom vozíku, a tiež cestujúci s detským kočíkom, a to bez ohľadu na to, v akom poradí sa na zastávku dostavili.

Nakladať alebo vykladať svoj bicykel môže cestujúci len dverami, ktoré sú na to určené, označené príslušným piktogramom a vo vozidle môže bicykel prepravovať iba na mieste určenom na jeho prepravu. DPB, a. s. upozorňuje verejnosť, že dieťa do dovŕšenia 10 rokov môže prepravovať bicykel len v sprievode osoby po dovŕšení 18 rokov. Jeden cestujúci tak môže prepravovať jeden bicykel alebo kolobežku, pričom vo vozidle sa môžu súčasne prepravovať najviac dva bicykle, avšak v spriahnutej súprave električiek je preprava bicykla povolená len v prvom vozni.

Majte bicykel pod kontrolou

V zmysle Prepravného poriadku IDS BK musia brať cyklisti pri nastupovaní, či vystupovaní ohľad na ostatných cestujúcich, pri nakladaní, vykladaní a preprave musia dbať na zvýšenú pozornosť, aby tak predišli prípadným škodám. Zároveň sa všetci cestujúci musia počas prepravy zdržiavať v blízkosti svojho bicykla, aby mali nad ním kontrolu počas celej doby prepravy.

Pre bicykel platí dovozný cestovný lístok v hodnote 0,35 centov. Cestujúci si ho môžu zakúpiť v automatoch (žltých) a v multifunkčných automatoch (červených), na všetkých predajných miestach DPB, a.s., taktiež v PNS. Môžu tiež využiť elektronickú peňaženku, lístok si tak kúpia priamo vo vozidle v hodnote 0,32 centov.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM