Nina Táborská Samospráva

Predseda BSK Pavol Frešo: Chceme byť solidárni, no nie na úkor ďalších znevýhodnení pre Bratislavský kraj

Bratislavský samosprávny kraj chce byť solidárny s ostatnými krajmi Slovenska, no odmieta legislatívne kroky, ktoré spôsobia ďalšie znevýhodnenie Bratislavského kraja v oblasti daňových príjmov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda BSK Pavol Frešo.

Ilustračný obrázok k článku Predseda BSK Pavol Frešo: Chceme byť solidárni, no nie na úkor ďalších znevýhodnení pre Bratislavský kraj
Zdroj: TASR

Reagoval tým na návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorá je v súčasnosti v NR SR v druhom čítaní.

Podľa tohto návrhu by daň z motorových vozidiel už nemala byť príjmom VÚC, ale štátu. Samosprávam bude výpadok kompenzovaný úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Zákon by mal byť účinný od januára budúceho roku.

Znevýhodnená Bratislava

Bratislavský kraj sa cíti už súčasným prerozdelením podielu z daní z príjmov fyzických osôb znevýhodnený oproti ostatným krajom. Podľa predstaviteľov BSK súčasné prerozdelenie nezohľadňuje daňovú silu jednotlivých VÚC a až 38 percent výnosu z daní z príjmov fyzických osôb sa prerozdeľuje na základe kritérií nevýhodných pre BSK.

„Ak BSK vyberie za rok v rámci daní z príjmov fyzických osôb 331 eur na hlavu, späť po prerozdelení dostane 55 eur na hlavu,“ priblížil Frešo.

„V Banskobystric­kom kraji je to napríklad po súčasnom prerozdeľovaní až 97 eur na hlavu,“ dodal. Frešo uviedol, že BSK súhlasí s touto formou solidárnosti, ktorá pomáha vyrovnávať regionálne rozdiely, odmieta však ďalší zákon, ktorý „ďalej berie a nič nekompenzuje“.

Výpadok 25 miliónov eur

Dodal, že ak sa spôsob nového prerozdelenia bude odvíjať od súčasného vzorca pre podiel z daní z príjmov fyzických osôb, BSK to v nasledujúcich štyroch rokoch spôsobí výpadok 25 miliónov eur a každý ďalší rok desať miliónov eur.

„Predstavuje to jednu pätinu až jednu štvrtinu nášho rozpočtu, prejaví sa to na kvalite služieb v oblasti sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, školstva kultúry i dopravy, ktoré má v kompetencii samosprávny kraj,“ uviedol Frešo.

Neprijateľný návrh novely

Dodal, že okrem zníženia príjmov pre BSK je návrh novely neprijateľný aj preto, lebo berie samosprávnym krajom dosah na jediný daňový príjem o ktorého využití môže kraj rozhodovať. „Župná samospráva prichádza o vlastný príjem, ostáva odkázaná na vládu a porušuje sa tým princíp samosprávnosti,“ zdôraznil Frešo.

Oba dôvody sú podľa Freša dostatočne silné, aby v prípade, že návrh novely prejde v parlamente, požiadal BSK prezidenta Andreja Kisku o jeho vetovanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM