Adriana Banasova Kultúra

Prečo je významná Košická moderna? Dozviete sa navýstave v SNG

Aký bol význam a vplyv výtvarných a ďalších umelcov, ktorí v Košiciach žili alebo pôsobili v 20. a 30. rokoch minulého storočia, to sa dozvedia návštevníci Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave na výstave Košická moderna a jej kontext.

Ilustračný obrázok k článku Prečo je významná Košická moderna? Dozviete sa navýstave v SNG
Zdroj: TASR

V SNG bude s voľným vstupom 1. februára o 15.00 h nedeľný výklad s lektorom.

Napriek rovnakému názvu výstava na druhom poschodí Esterházyho paláca je veľmi odlišná od minuloročnej vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Tiež výber obrazov od tých istých autorov je v Bratislave iný. Podobne je to s plagátmi, ktoré sú aj zo zbierok SNG.

„Celkove je tu veľa diel z našich zbierok a niektoré obrazy ešte takto neboli verejnosti prezentované. Významným spôsobom sme obmenili aj plagátovú inštaláciu, kde je asi polovica našich plagátov,“ uviedla Alexandra Homoľová zo SNG, ktorá so Zuzanou Bartošovou a Michalom Burdzińským kurátorsky pripravila výstavu.

Podľa nich v uvedenom období Košice boli nepochybne významným kultúrnym a umeleckým centrom. Disponovali silným geniom loci, charakterizovala ich navýsosť mestská, národnostne i konfesionálne tolerantná atmosféra a bohaté kultúrne i umelecké tradície, čo umožnilo vznik tzv. košickej moderny.

Jej podobu formovali umelecké osobnosti žijúce a tvoriace v meste, aj avantgardne orientovaní autori, ktorí sa v žičlivom prostredí mesta zdržali v ňom na kratší či dlhší čas. Pri jej formovaní významnú úlohu zohralo Východoslovenské múzeum na čele so vzdelaným a kreatívnym riaditeľom Josefom Polákom.

Vo výbere sú na výstave od Antona Jaszuscha veľkoplošné maľby Žltý mlyn, Moc slnka, Krajina s oblakmi, Symfónia planéty, Prvá svetová vojna, Pútnici a ďalšie. Július Jakoby namaľoval diela Strach, Adam a Eva, Rybári, Na Bankove i autoportrét. Konštantin Bauer vytvoril veľkoplošný obraz Utečenci i menšie Procesia panien, Proletár, Odsúdená.

Koloman Sokol je zastúpený grafikami Do útoku, Revolúcia, Odsúdená, Starí, Rodina, Pred odchodom. Obrazy Ľudovíta Fullu, Edmunda Gwerka, Gustáva Mallého, Martina Benku, Mikuláša Galandu a ďalších výtvarníkov predstavujú osvedčenú kvalitu v dejinách slovenského umenia.

Expozíciu dopĺňa vtedajšia knižná produkcia, ktorá v Košiciach vychádzala, a niektoré plagáty z vyše 200 medzivojnových výstav. Tiež videoprojekcia s vyjadreniami rôznych osobností z oblasti kultúry.

Výstava potrvá do 15. marca.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM