Nina Táborská Rôzne

Pozor na to, čo kupujete: Colníci si posvietili na Trhovisko Miletičova. Zistili niekoľko porušení, rozdali tisícové pokuty

Trhová sezóna začala, trhoviská sú plné zeleniny, ovocia, kvetov a v neposlednom rade aj ľudí. To dobre vedia aj colníci, ktorí si posvietili na jedno z najznámejších bratislavských trhovísk na Miletičovej. Ich kontrola preukázala, že väčšina predajcov neeviduje tržby a ani nevydáva bločky.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na to, čo kupujete: Colníci si posvietili na Trhovisko Miletičova. Zistili niekoľko porušení, rozdali tisícové pokuty
Zdroj: TASR

Jednému z kontrolovaných podnikateľov tak po nečakanej kontrole colníkov hrozí dokonca odobratie živnosti. „V priebehu dvoch dní skontrolovali bratislavskí colníci celkovo 28 predajní, porušenia zistili v 20 z nich. Najčastejším porušením bolo nezaevidovanie tržby v pokladnici a nevydanie dokladu,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu v Bratislave Katarína Tehlárová.

Hoci to možno samotným nakupujúcim neprekáža, predajcovia takto ignorujú zákon o elektronickej registračnej pokladnici, a preto ich pokuta neminula ani tentokrát.

Prečítajte si tiež: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to! Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu

Pochybenia zistili colníci už v prvý deň kontroly. „Z 15 skontro­lovaných subjektov až 11 porušilo zákon, z toho 10 predajcovia vôbec nezaevidovali tržbu prijatú od zákazníka,“ dodala hovorkyňa.

Colníci na mieste uložili pokuty vo výške 6160 eur. „Jeden podnikateľ s cukrárenskými výrobkami v minulosti práve za nezaevidovanie tržby do pokladnice už pokuty dostal, no nepoučil sa a včera porušil zákon opäť. Nakoľko ide už o tretie porušenie, dostal na mieste pokutu vo výške 1500 eur a hrozí mu odobratie živnosti,“ priblížila Tehlárová.

Počas ďalšieho dňa colníci skontrolovali 13 prevádzok a porušenie zistili v 9 z nich. Na mieste uložili pokuty vo výške 3120 eur. „Dve prevádzky porušili zákon opakovane. Najčastejším porušením, podobne ako deň predtým, bolo nevydanie dokladu o zaplatení a zistený rozdiel hotovosti v pokladnici,“ doplnila s tým, že colníci budú v takýchto kontrolách pokračovať aj naďalej.

Podľa Tehlárovej sa vyskytujú aj prípady, keď podnikavec nakúpil ovocie vo veľkosklade a na trhovisko poslal predávať staršiu pani s inštrukciami, aby tvrdila, že ide o prebytky z jej záhrady. „Zákazníci si tak radi priplatili za "domáce nestriekané“ jablká," upozornila.

Na bratislavské trhoviská sme sa pozreli i my. Porovnali sme pre vás ponuku aj ceny zeleniny a ovocia na dvoch rôznych miestach počas pracovného týždňa aj víkendu. Zavítali sme na Žilinskú a do Tržnice na Trnavskom mýte. Zistili sme, ktoré ovocie a zelenina lákajú Bratislavčanov momentálne najviac a podľa toho sme zostavili rebríček najviac predávaných produktov.

Výsledky nájdete tu: Porovnanie cien: Trhy v Bratislave sú už plné domácej zeleniny, ovocia a kvetov. Kde a kedy sa oplatí nakupovať?

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM