Tomáš Stupavský Rôzne

Potrebujete vypnúť a poriadne zrelaxovať? Päť parkov a záhrad, v ktorých si zaručene oddýchnete

Bratislava patrí medzi dynamicky rozvíjajúce sa mestá, no predovšetkým jej obyvatelia žijú v jednom veľkom zhone. Preto treba niekedy vedieť aj vypnúť a nájsť si tiché miesto na oddych. Prezrite si päť najkrajších parkov kam sa v hlavnom meste oplatí ísť relaxovať.

Ilustračný obrázok k článku Potrebujete vypnúť a poriadne zrelaxovať? Päť parkov a záhrad, v ktorých si zaručene oddýchnete
Zdroj: TASR

Slovenská metropola na brehu Dunaja je významným centrom pre pracovný trh, čo sa prejavuje aj v čase, ktorý ľudia strávia vo svojom zamestnaní. Dá sa povedať, že Bratislavčania žijú v jednom kole. Práca, domov a stále dookola. Ale treba vedieť niekedy aj vypnúť.

Na každého raz dôjde zakolísanie, že už má toho všetkého vyše hlavy. Vtedy je najlepšie vyjsť na vzduch a poprechádzať sa v kľudnom prostredí. Následná reakcia, s ktorou na vás ľudia vybafnú je, že v Bratislave chýba zeleň, a ak bývate v centre ani sa nemáte kam ísť poriadne poprechádzať.

Omyl, v centre nášho hlavného mesta sa nájde niekoľko pekných parkov, kde si môžete oddýchnuť a načerpať nové sily.

Horský park

Nad rušnými ulicami Bratislavy sa v nadmorskej výške 185 až 260 m.n.m týči Horský park. Mestský park nachádzajúci sa v mestskej časti Staré Mesto je špecifický tým, že je umiestený na kopcovitom teréne v samom srdci Bratislavy. Oplýva taktiež bohatou históriou. Založený bol už v roku 1868 zásluhou vtedajšieho starostu mesta Henricha Justiho a vznikol prakticky úpravou už jestvujúceho lesného prostredia.

Vzhľadom k tomu, že sa park nachádza v členitom teréne, kde prevládajú rozdielne vlhkostné pomery, zachoval si skôr tvár prirodzeného lesoparku, pretože pokusy o vysádzanie rozmanitejšieho sortimentu rastlín nedopadli vždy najlepšie.

Centrom známej lokality Bratislavy je Justiho pamätník s odpočinkovou terasou. Tvárou parku sa neodmysliteľne stala aj historická horáreň Horský park. Jej súčasťou je záhrada s detským ihriskom a libresso s vynikajúcou kávou. Počas letných mesiacov sa tu organizujú rôzne kultúrno-spoločenské podujatia.

Sad Janka Kráľa

Ak sa spomenie park, každého Bratislavčana určite napadne Sad Janka Kráľa, ktorý bol založený už v rokoch 1774–76. Vznikol na brehu Dunaja a stal sa neodmysliteľnou súčasťou hlavného mesta.

Park je charakteristický mohutnými stromami a veľkými prírodnými priestormi. Inak povedané ideálny na dlhé prechádzky, športové aktivity alebo bezstarostné vysedávanie na lavičke.

Najvýraznejším architektonickým prvkom v sade Janka Kráľa je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola a dnes je obľúbeným miestom k stretávaniu a zároveň aj špecifickým orientačným bodom. V srdci sadu sa nachádza socha Janka Kráľa od akademického sochára Františka Gibalu.

Sad sa nachádza v rušnej oblasti mestskej časti Petržalka. Zo strán ho obklopuje Most SNP, nákupné centrum Aupark a nábrežie Dunaja.

Medická záhrada

Práve tento verejný priestor patrí k jedným najobľúbenejším miestam pre ľudí, ktorí chcú načerpať nové sily a počas leta si uvoľnene poležať v tráve. Medická záhrada bola v minulosti známa množstvom vzácnych druhov rastlín a kvetov. Až v 19. storočí z nej urobil gróf Esterházy verejný park.

Medická záhrada je súčasťou mestskej časti Staré Mesto. Býva tak miestom konania mnohých zaujímavých podujatí v rámci Kultúrneho leta. V mesiacoch júl a august je v záhrade otvorená Letná čitáreň, kde je k dispozícii niekoľko domácich i zahraničných časopisov a denníkov. Ďalej sa tu nachádza čajovňa v rámci, ktorej sa tu konajú rôzne podujatia, prednášky, živá hudba.

Avšak v Medickej záhrade je možné iba si len-tak polihovať. Množstvo ľudí sa na toto miesto vyberie s dekou a rozloží si ju na upravovanej trávnatej ploche. Preto počas leta tam môžete zazrieť zamilované páry alebo mladých ľudí, ktorí si krátia čas hádzaním frisbee.

Grassalkovichova záhrada

Začiatky Grassalkovichovej záhrady siahajú až do 18. storočia, keď prezident stavebnej komory, slobodný pán Anton Grassalkovich kúpil veľké pozemky pred bránou na Suchom Mýte. Neskôr si tu dal postaviť letné sídlo, ku ktorému priliehala práve záhrada, ktorá sa dnes ukrýva za Prezidentským palácom.

Nachádza sa tu pomník Johanna Nepomuka Hummela, významného skladateľa a bratislavského rodáka. Záhrada je predovšetkým určená na prechádzky alebo pre rodiny s deťmi. Je tu vybudované ihrisko, kde sa nachádzajú hojdačky, kladiny, hrazdy, vláčiky a rôzne preliezky. Všetky sú z agátového dreva a preto nepôsobia v priestore rušivo.

Park Račianske mýto

V mestskej časti Nové Mesto sa nachádza ďalší príjemný verejný priestor určený na oddych s názvom Park Račianske mýto. Aj napriek tomu, že sa nachádza v blízkosti dôležitého bratislavského dopravného uzla, nájdu sa tu tiché miesta, kde si môžete vychutnať chvíle bez stresu.

Začiatky vzniku parku siahajú až do 18. storočia, ale do dnešnej podoby bol park zrekonštruovaný až koncom 20. storočia. Pribudlo tu množstvo zaujímavých umeleckých diel ako napríklad socha s názvom Hirošima od Tibora Bártfaya.

Už niekoľko rokov sa hovorí o premene parku na Račianskom mýte a práve v lani sa uskutočnila architektonická súťaž, ktorú vyhral tím 2ka landscape architects a Marko&Placemakers. A tak obyvatelia Bratislavy dúfajú, že sa už čoskoro dočkajú novej podoby mestského parku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM