Rôzne

Poslanec Dragun: O azbeste v obchvate sme hovorili už v októbri minulého roka

Petržalský poslanec v októbri minulého roka upozornil na to, že pri odstraňovaní starej skládky sa spracúva azbest, ktorý uniká do ovzdušia.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Dragun: O azbeste v obchvate sme hovorili už v októbri minulého roka
7
Galéria
Zdroj: TASR

Zistenia o azbeste v obchvate, o ktorých informoval petržalský poslanec Miroslav Dragun, dnes potvrdilo ministerstvo dopravy aj konzorcium D4/R7.

Nebezpečný azbest

Petržalský poslanec v októbri minulého roka na tlačovej konferencii pri Umelom kopci v Petržalke upozornil na to, že pri odstraňovaní starej skládky sa spracúva azbest, ktorý uniká do ovzdušia a jeho časti končia pod telesom bratislavského obchvatu. „Bohužiaľ sa potvrdili naše podozrenia a zistenia z minulého roka. Bol by som radšej keby som sa mýlil a žiaden azbest by sa v obchvate nenašiel. Ale keďže sa našiel, je úlohou zodpovedných, aby bol odstránený a nahradený materiálom, ktorý na takúto stavbu patrí,“ približuje poslanec Dragun.

Petržalský poslanec taktiež upozorňuje na to, že je dôležité skontrolovať aj iné úseky bratislavského obchvatu, nakoľko existujú podozrenia, že aj na iných úsekoch sú použité nekvalitné materiály. Miroslav Dragun hovorí, že aj v úseku v katastri Vajnôr sa môže používať nekvalitný materiál, nakoľko je tam dlhodobý problém s uvalcovaním násypu.

Podľa jeho názoru dodnes verejnosť, samospráva a ani štát nevie, aké množstvo nebezpečných azbestových vlákien uniklo do ovzdušia pri drvení odpadu na Umelom kopci. „Najnebezpečnejší je azbest počas jeho drvenia, keď sa časti azbestu dostávajú do ovzdušia. Už počas našich októbrových meraní bolo namerané veľké množstvo azbestových vlákien vo vzduchu. Bohužiaľ, vtedy investor, ale aj štátne orgány, naše akreditované merania spochybňovali,“ uzatvára Miroslav Dragun.

Príprava výstavby nultého obchvatu Bratislavy D4/R7
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM