Rôzne

Poslanci zajtra opäť zabojujú za odstránenie plota pred americkou ambasádou

Na zasadnutie mestského zastupiteľstva sa poslanci z Klubu pre Bratislavu pripravili. Navrhujú podpísať s Veľvyslanectvom USA novú zmluvu o prenájme pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci zajtra opäť zabojujú za odstránenie plota pred americkou ambasádou
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Na štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva si poslanci z Klubu pre Bratislavu pripravili materiál, ktorý navrhuje podpísať s Veľvyslanectvom USA novú zmluvu o prenájme pozemkov na Hviezdoslavovom námestí.

Vyššie nájomné

Staromestskí poslanci ešte na júnovom zastupiteľstve odhlasovali pre americkú ambasádu predĺženie doby nájmu o tri roky a vyššie nájomné. Doteraz ambasáda platila jedno euro za celý pozemok. Za pozemky mala po novom platiť hlavnému mestu 1 euro za meter štvorcový na deň.

Poslanec Martin Borguľa vtedy uviedol, že problémom nie je to, že ambasáda za pozemky neplatí, ale to, že sídli v historickom centre hlavného mesta na Hviezdoslavovom námestí ohradená trojmetrovým plotom.

„Je pre mňa nepochopiteľné, že zástupcovia obyvateľov Starého Mesta neurobili nič pre to, aby z Hviezdoslavovho námestia konečne zmizol plot, ktorý v historickom centre mesta nemá čo robiť,“ povedal v júny poslanec Martin Borguľa.

Mestské zastupiteľstvo malo však podmienku, že dodatok k zmluve o nájme musí byť americkou ambasádou podpísaný do 60 dní od schválenia tohto uznesenia, inak stratí platnosť.

Návrh uznesenia

Ambasáda síce doručila hlavnému mestu podpísaný dodatok v uvedenej lehote, ale po uplynutí doby nájmu. Zároveň žiada doplniť do zmluvy kauzulu o tom, že všetky finančné záväzky nájomcu vyplývajúce z tejto zmluvy podliehajú dostupnosti finančných prostriedkov, ktoré každoročne vyčleňuje Kongres USA. Táto kauzula nebola schválená v Mestskom zastupiteľstve, preto je na štvrtkové rokovanie predkladaný návrh na uzatvorenie novej zmluvy o nájme pozemkov.

Návrh uznesenia prichádza s variantom uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú na 3 roky do 15. 8. 2019, s opciou na 2 roky do 15. 8. 2021.

Poslanci Klubu pre Bratislavu tak chcú na štvrtkovom zastupiteľstve opäť zabojovať za odstránenie železného plota z Hviezdoslavovho námestia. „Vo štvrtok máme na rokovaní šancu otvoriť otázku existencie železného oplotenia, ktoré špatí námestie a v historickom centre nemá čo robiť. Môžeme zabojovať za to, aby bol trojmetrový plot odstránený a námestiu vrátená pôvodná tvár,“ povedal Martin Borguľa.

Na desať rokov

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005 na desať rokov. Americká ambasáda pozemky využila na postavenie bezpečnostného plotu pred svojím sídlom, ktorý ju mal chrániť pred prípadným útokom. Nájomné bolo dohodnuté vo výške 0,03 eur za celý predmet nájmu.

Desaťročná nájomná zmluva mala vypršať veľvyslanectvu vo februári 2015. V roku 2014 mestské zastupiteľstvo Bratislavy schválilo predĺženie nájmu do 15. augusta 2016 s podmienkou, že ambasáda z predmetu nájmu odstráni parkovacie miesta a skladovacie priestory.

Čítajte aj: Americká ambasáda bude na Hviezdoslavovom námestí ďalšie tri roky

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM