Alexandra Húsková Samospráva

Poslanci vyzývajú starostu na odstúpenie. Dôvodom je parkovacia politika

Ak starostovi bratislavskej Petržalky Vladimírovi Bajanovi neprejdú návrhy na riešenie parkovania v mestskej časti, mal by zvážiť, že sa svojej funkcie vzdá. Myslí si to poslanec petržalského miestneho zastupiteľstva Milan Vetrák.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vyzývajú starostu na odstúpenie. Dôvodom je parkovacia politika
Zdroj: Dnes24.sk

Ten starostovi vyčíta, že pri výbere firmy, ktorá bude parkovanie prevádzkovať, porušil zákon.

„Ak sa starosta funkcie nevzdá, na najbližšom zastupiteľstve prídem s návrhom na zosobnenie výdavkov, ktoré vynaložil na reklamnú kampaň na parkovaciu politiku, s ktorou nikto nesúhlasí, a rovnako aj na zosobnenie nákladov náhrady škody, ktorú bude môcť víťazná firma požadovať od mestskej časti,“ uviedol Vetrák na dnešnej tlačovej konferencii.

Poslanec dáva na zváženie, aby aj vicestarostovia, ktorí parkovaciu politiku vehementne obhajovali, zvážili odstúpenie z funkcií.

Prečítajte si aj: Prečo má Petržalka na zeleni odparkované vraky?

Vetrák tvrdí, že starosta flagrantne porušil zákon o majetku obcí a štatút hlavného mesta. „Tieto právne normy totiž jednoznačne ustanovujú, že koncesné zmluvy schvaľuje mestské zastupiteľstvo,“ zdôraznil s tým, že starosta doteraz nepredložil na schválenie zastupiteľstvu žiadnu koncesnú zmluvu.

Prečítajte si aj: Vladimír Bajan : Vzdať sa funkcie? Ja som to nepočul a ku každej sprostosti sa vyjadrovať nebudem

V júni už pritom samospráva podpísala koncesnú zmluvu na zabezpečenie prevádzky parkovacieho systému s firmou EEI, ktorá mala vzísť z verejnej súťaže, do ktorej sa prihlásili traja uchádzači.

Vetrák chce preto zmluvu predložiť na štvrtkové (24.9.) zastupiteľstvo na schválenie. „V prípade, že táto zmluva schválená nebude, vyzývam všetkých obyvateľov Petržalky, aby nikomu nič za parkovanie neplatili, pretože zmluva bude od začiatku neplatná,“ podotkol.

Aj ďalší z poslancov Peter Cmorej si myslí, že súťaž na prevádzkovateľa parkovania nebola urobená transparentne. „Nemáme priamy dôkaz, že by bola súťaž zmanipulovaná, aj keď nepriamych dôkazov je pomerne dosť,“ zdôraznil s tým, že poslanci chcú vyzvať starostu, aby pripravil novú súťaž.

„Mohlo byť oveľa viac súťažiacich a nemuselo to skončiť tak, že sa vyhodnocovala ponuka iba jednej firmy,“ dodal s tým, že chce parkovaciu politiku pre občanov, nie pre vybranú firmu.

Poslanci petržalského zastupiteľstva majú dnes na rokovaní schvaľovať všeobecné záväzné nariadenie, ktoré ustanoví poplatky za parkovaciu kartu, i prevádzkový poriadok pre zónu s dopravným obmedzením. Novú parkovaciu politiku sa samospráva chystá spustiť od budúceho roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM