Samospráva

Poslanci rozhodli: Miestny kultúrny dom v Dúbravke čakajú zmeny

K zmene na poste riaditeľa aj právneho statusu DKD pristúpili na základe nespokojnosti so súčasnou situáciou v kultúrnom centre. Doterajšiemu vedeniu kultúrneho domu vyčítalo vedenie mestskej časti nehospodárny a nešetrný prístup k majetku DKD.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Miestny kultúrny dom v Dúbravke čakajú zmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Dom kultúry Dúbravka v Bratislave má nového riaditeľa, ktorý má zabezpečiť ukončenie činnosti DKD ako príspevkovej organizácie mestskej časti a prechod agendy tohto kultúrneho centra pod samostatné oddelenie dúbravského miestneho úradu. Rozhodli o tom poslanci Dúbravky.

Novovymenovaný riaditeľ DKD Peter Varga, ktorý by mal viesť aj samostatné kultúrne oddelenie miestneho úradu, dnes pred poslancami uviedol, že má záujem pritiahnuť do dúbravského Domu kultúry nových umelcov a rozšíriť aj ponuku predstavení v kultúrnom centre.

„Som si vedomý aj toho, že je potrebné realizovať personálny audit, ako aj audit existujúcich zmluvných vzťahov,“ uviedol Varga. Nový riaditeľ uspel vo výberovom konaní, v ktorom hodnotiaca komisia posudzovala predpoklady štyroch kandidátov.

Nespokojnosť s vedením

Poslanci Dúbravky pristúpili k zmene na poste riaditeľa i právneho statusu DKD na základe nespokojnosti so súčasnou situáciou v kultúrnom centre. Doterajšiemu vedeniu kultúrneho domu vyčítalo vedenie mestskej časti nehospodárny a nešetrný prístup k majetku DKD, rovnako aj slabú efektivitu jej zamestnancov pri zabezpečovaní kultúrnych akcií.

O organizovanie kultúrnych predstavení sa v súčasnosti stará deväť pracovníkov, z toho osem na plný pracovný úväzok. V DKD sa uskutoční približne 30 predstavení mesačne. Podľa vedenia samosprávy by na súčasný počet kultúrnych podujatí stačilo zamestnávať menej ľudí.

„Hoci bola riaditeľka DKD niekoľkokrát vyzvaná na prehodnotenie efektívnosti daného stavu, odmieta prepustiť nadbytočných pracovníkov, čím mestská časť prichádza približne o 5-tisíc eur mesačne,“ konštatoval prednosta Dúbravky Rastislav Bagar.

Kultúrny dom v Dúbravke

Stavba Domu kultúry v Dúbravke prešla v decembri 2015 uznesením bratislavského mestského zastupiteľstva z majetku hlavného mesta SR do majetku mestskej časti. V prípade, že by Dúbravka chcela objekt predať, hlavné mesto má predkupné právo za kúpnu cenu jedno euro.

Podmienka sa vzťahuje aj na pozemky pod stavbou, ktoré sú zverené do správy mestskej časti. Dúbravka ich nemôže predať a musí ich využívať pre účely prevádzky a údržby kultúrneho domu. Inak ich do priamej správy nadobudne opäť hlavné mesto.

Prečítajte si tiež: Prípravy novej škôlky v Dúbravke pokračujú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM