Samospráva

Poskytovanie finančného príspevku mnohodetným rodinám v Bratislave bude mať nové pravidlá

Mesto pristúpilo k vypracovaniu nových zásad poskytovania príspevku po troch rokoch skúseností a podnetov zo strany prijímateľov. Nové zásady sú podľa samosprávy viac konkrétne.

Ilustračný obrázok k článku Poskytovanie finančného príspevku mnohodetným rodinám v Bratislave bude mať nové pravidlá
Zdroj: TASR

Poskytovanie finančného príspevku mnohodetným rodinám v Bratislave bude mať od októbra nové pravidlá. Príspevok môže byť po novom v príslušnom roku poskytnutý maximálne do výšky 70 eur na dieťa, z oprávnených nákladov sa vylúči hradenie záujmových aktivít mimo hlavného mesta.

Termín na podávanie žiadostí sa posunie z 30. septembra na 31. august. Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na svojom júnovom zasadnutí.

Mesto pristúpilo k vypracovaniu nových zásad poskytovania tohto finančného príspevku po troch rokoch skúseností a podnetov zo strany prijímateľov. Nové zásady sú podľa samosprávy viac konkrétne, čím sa má zvýšiť ich efektívnosť. Najzásadnejšou zmenou je akceptovanie požiadavky žiadateľov na stanovenie maximálnej sumy príspevku na dieťa.

„Doterajší pojem ‚spravidla 40,00 eura‘ žiadatelia väčšinou pochopili tak, že dokladali účtovné doklady iba do výšky 40,00 eura na dieťa. Pri navrhovanej sume maximálne 70 eur sme vychádzali z doterajších priemerných nákladov na dieťa a z faktu, že počet žiadateľov doteraz narastal,“ vysvetlila bratislavská samospráva.

Novým zásadami poskytovania príspevku mnohodetným rodinám sa podľa hlavného mesta dosiahne to, že zo skupiny žiadateľov sa vylúčia tí, čo síce formálne majú trvalé bydlisko v Bratislave, ale roky žijú v inom meste a ich deti tam chodia aj na záujmové aktivity.

Z oprávnených nákladov sa totiž vyradí hradenie záujmových aktivít mimo hlavného mesta. Žiadatelia budú dokladovať poberanie príspevku a prídavku na deti z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, čím sa vylúčia už zaopatrené deti z rodiny.

„V mesiacoch október, november a december to prinieslo časový stres a nápor na plynulé zvládnutie úlohy, keďže sa na plnenie tejto agendy museli zapojiť aj ostatní pracovníci oddelenia,“ vysvetlil magistrát.

Tento finančný príspevok poskytuje hlavné mesto všetkým mnohodetným rodinám s trvalým bydliskom na území Bratislavy bez ohľadu na finančný príjem. „Je to symbolické gesto pomoci hlavného mesta mnohodetným bratislavským rodinám a ocenenie plnohodnotnej starostlivosti týchto rodín o ich deti,“ spresňuje magistrát.

Hlavné mesto môže na základe žiadosti poskytnúť finančný príspevok rodine s najmenej štyrmi nezaopatrenými deťmi s trvalým pobytom v Bratislave. Rodiny môžu finančný príspevok použiť na preplatenie nákladov spojených s navštevovaním základnej umeleckej školy, jazykového vzdelávania, záujmovej činnosti v centrách voľného času, bratislavských jaslí či materských škôl.

Taktiež na preplatenie poplatku za školský výlet, školu v prírode, lyžiarsky výcvik či za predplatný cestovný lístok v bratislavskej MHD.

Čítajte aj: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM