Rôzne

Pomoc na chate: Poradňa IPčko mení životy mladých, spoznajte jej tvorcov naživo

"Čoraz viac mladých ľudí bojuje s depresiami, pocitmi samoty a vnútornej prázdnoty. Nechceme, aby títo ľudia boli sami s ich problémami," hovorí šéf internetovej poradne pre mladých.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc na chate: Poradňa IPčko mení životy mladých, spoznajte jej tvorcov naživo
Zdroj: Dnes24.sk

Internetová poradňa IPčko je dobrovoľnícky projekt s cieľom pomôcť mladým ľuďom v ich náročných životných situáciách poskytovaním krízovej intervencie, psychologickej a sociálnej pomoci, právneho poradenstva, ale hlavne priateľským prístupom. Z on-line prostredia autori projektu vystupujú počas diskusií z názvom Gauč. Ďalšia sa uskutoční 1. 9. v Starej tržnici ako súčasť festivalu „Rozbaľ to!“ Jej hosťom tentoraz bude šéf internetovej poradne Marek Madro.

Aký je ten váš gauč? Je to pohovka ako u Simpsonovcov, na ktorej sa večer zíde celá rodina alebo taká z ordinácie Dr. Freuda?

Myslím, že atmosféra na našom Gauči je ako v seriáli PRIATELIA, keď sa stretli v kaviarni na pohovke. Našim cieľom je vytiahnúť z anonymnej poradne náročné témy von a pozvať do diskusie odborníkov a hovoriť o tom, ako sa naozaj žije. Gauč nie je o mudrovaní, skôr je o výmene postojov a skúseností.

V predchádzajúcich Gaučoch ste sa bavili napríklad o spiritualite človeka, či o negatívnych javoch, ktoré prináša digitálna doba, ako je mobing či kyberšikana. Ten pondelkový má tajomný názov Ako to nezabaliť. Čo teda treba zabaliť a čo nie?

Pondelkový Gauč bude príbehom toho, ako z jedného života sa na chvíľku stávame teraz vďaka práci na internetovej poradni súčasťou životných príbehov priemerne 30 mladých ľudí denne. Toto stretnutie je pre nás veľkým dobrodružstvom a tento dialóg môže premieňať situáciu, v ktorej sa naši klienti trápia. Myslím, že vždy sa oplatí zabaliť balík – darček pre niekoho, komu by náš čas a drobnosť urobila radosť… A čo naozaj nebaliť? Šnorchel a plutvy na lyžiarky výcvik. :)

IPčko je unikátny projekt internetovej poradne, za ktorým stojí partia mladých ľudí. O čo presne ide?

Na našu poradňu píšu denne desiatky mladých a za dobu našej existencie sme zasahovali už viac než 12 000 chatoch. Špecifikom našej služby je, že rozhovory s ľuďmi prebiehajú formou chat-konverzácie, čím majú ľudia pocit bezpečia a anonymity a oveľa skôr sú schopní zdôveriť sa svojimi problémami. Našu internetovú poradňu realizujeme prostredníctvom odborne vyškolených dobrovoľníkov – psychológov a sociálnych pracovníkov, ktorí majú pre svoju prácu veľký zápal a nadšenie. Sú ochotní vždy pomôcť a svojim priateľským prístupom si vedia získať dôveru mladých. Našu služba je oceňovaná natoľko, že minulý rok sme získali ocenenie Rady mládeže Slovenska a čitateľov SME v kategórii Najlepší projekt roka.

Keď sa dnes pozriete dozadu, vedeli ste do čoho idete? Dali by ste sa na to ešte raz, keby ste vtedy tušili, čo vás čaká?

Fúú, IPčko som so svojimi priateľmi spúšťal preto, že som vnímal veľku potrebu využiť priestor internetu, kde sa nachádzajú mladí, videl som, že sa uzatvárajú do seba a chcel som prispieť k tomu, aby našli pomoc vtedy, keď sa cítia sami. Internet mi dal priestor na to, aby som to dokázal. Pred dvomi rokmi som videl potenciál tohto projektu a dnes skôr vnímam to, že sme stále len na začiatku a zameriavam sa hlavne na to, aby naša pomoc bola odborne kvalitná a aby sme nestratili náš priateľský prístup. Stále sa chceme zlepšovať. IPčko mi mení život. Veľmi ma baví sledovať to. Ak takto mení životy aj iným, je to pre mňa „byť správne“.

Aké sú najčastejšie problémy, s ktorými sa na vás obracajú mladí ľudia?

Čoraz viac mladých ľudí bojuje s depresiami, pocitmi samoty a vnútornej prázdnoty. Ich hĺbka stále rastie, cítia sa nepochopení a nemajú nikoho, komu by o tom mohli povedať. Až natoľko, že neraz pod vplyvom rôznych okolností volia nešťastné spôsoby riešenia svojich problémov. Stúpa počet samovrážd. Sebapoškodzovanie medzi mladými sa stáva samozrejmosťou, tak ako drogy a alkohol. Nechceme, aby títo ľudia boli sami s ich problémami. Často pomáhame tam, kde by sa im pomoci nedostalo, keďže pre nedostatok financií alebo vlastnú hanblivosť sa boja vyhľadať pomoc psychológa či iných odborníkov. Vieme, že cez chat sa nedá vyriešiť všetko, ale to čo si odnáša mladý človek, ktorý k nám prichádza, je často prvým krokom a hnacím motorom k tomu, aby sa raz dokázal postaviť na vlastné nohy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM