Správy

Polícia vypočúva zúčastnených v kauze pozemkov pre Pentu. Týka sa Bory bývania

Predaj spoluvlastníckeho podielu v prípade pozemku v Lamači vzbudil pozornosť po tom, čo aktivisti upozornili na okolnosti prevodu pre spoločnosť Bory.

Ilustračný obrázok k článku Polícia vypočúva zúčastnených v kauze pozemkov pre Pentu. Týka sa Bory bývania
Zdroj: TASR

V prípade prevodu spoluvlastníckeho podielu na pozemku, na ktorom mala vyrásť časť projektu Bory bývanie, vykonáva vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry úkony pred začatím trestného stíhania. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Bude sa vypočúvať

Rozhodnutie o prípadnom vznesení obvinenia v tejto kauze podľa jej slov doteraz nepadlo. Nasledovať majú ešte ďalšie vypočúvania osôb. „Až po ich vykonaní a analýze listinných materiálov vyšetrovateľ vydá príslušné rozhodnutie v zmysle Trestného poriadku,“ uviedla Baloghová.

Predaj spoluvlastníckeho podielu v prípade takmer 5-tisíc hektárového pozemku v lokalite Bory, v katastrálnom území mestskej časti Bratislava-Lamač, vzbudil pozornosť po tom, čo aktivisti upozornili na okolnosti prevodu pre spoločnosť Bory, a. s. (patriacu pod finančnú skupinu Penta), ktoré Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Lamač schválilo 23. júna.

Spoločnosť Bory si chcela na pozemok, ktorý je v majetku hlavného mesta SR Bratislavy a v správe mestskej časti Bratislava-Lamač, uplatniť predkupné právo, keďže je jeho spoluvlastníkom.

Čítajte aj: Poslanci Lamača zrušili uznesenie o prevode pozemku pre Bory, a. s.

Ozvali sa aktivisti

Aktivisti namietali, že o prevode sa rozhodlo napriek tomu, že pozemky nie sú majetkovo, reštitučne vyrovnané. Poukazovali tiež na to, že znalcom stanovená cena je neprimerane nízka (36,70 eura/m2), je stanovená ako cena za ornú pôdu, hoci sa v danej lokalite plánuje výstavba.

Obrátili sa preto na políciu, žalobu na súd poslala i dedička po pôvodnom vlastníkovi pozemku. Mestskú časť zároveň vyzvala, aby sa zdržala akýchkoľvek manipulácii s pozemkom. Na základe toho poslanci Lamača na začiatku augusta zrušili uznesenie o prevode spoluvlastníckeho podielu.

Prekvapená spoločnosť Bory

Spoločnosť Bory v reakcii vyjadrila nad rozhodnutím zastupiteľstva prekvapenie, keďže podľa nej realizácii transakcie nič nebráni z právneho i formálneho hľadiska. Upozornila na to, že cena za pozemok bola určená znaleckým posudkom, ktorý si nechala vypracovať mestská časť a v prípade majetkového vyrovnania existuje podľa spoločnosti nezmeniteľné rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu z roku 2005.

V ňom sa konštatuje, že pozemok nemôže byť vrátený v rámci reštitúcie, keďže nie je vo vlastníctve štátu. Spoločnosť napokon informovala, že vo veci nebude vyvíjať ďalšie kroky. „Do projektového pozemku Bory Bývanie zasahuje daná plocha len v minimálnom rozsahu a neohrozuje jeho realizáciu,“ vysvetlil hovorca Penty Gabriel Tóth.

Čítajte aj: Penta plánuje pri Boroch postaviť 340 nových bytov

Bory
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM