Samospráva Samospráva

Poklepaním základného kameňa začali s výstavbou Národného futbalového štadióna

Jama na Tehelnom poli v Bratislave sa konečne môže začať meniť na futbalový štadión hodný hlavného mesta a účastníka posledných Majstrovstiev Európy.

Ilustračný obrázok k článku Poklepaním základného kameňa začali s výstavbou Národného futbalového štadióna
Zdroj: TASR

Za účasti predstaviteľov štátu, hlavného mesta SR Bratislavy i miestnej samosprávy včera poklepali základný kameň výstavby Národného futbalového štadióna.

Spoločenský fenomén

Premiér SR Robert Fico v úvodnom príhovore priznal, že tento deň je pre neho zadosťučinením. „Po ôsmich, deviatich rokoch diskusií a prekonávaní veľkého množstva prekážok, prechádzame konečne k začiatku výstavby,“ uviedol. Poukázal na to, že stavba národného štadióna je súčasťou premyslenej stratégie vlády pomôcť futbalu.

„Futbal je celosvetový spoločenský fenomén,“ pripomenul premiér. Poznamenal tiež, že začiatok výstavby má symboliku aj v tom, že už o pár dní hrá reprezentácia kvalifikačný zápas proti Anglicku. "Tešíme sa a veríme v úspešný výsledok tak, ako to bolo práve tu na Tehelnom poli proti Anglicku pred 40 rokmi,“ vyhlásil Fico.

Primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal vníma začiatok výstavby Národného futbalového štadióna ako novú kapitolu slovenského futbalu, ale aj dôležitý krok v rozvoji mesta.

„Tehelné pole je jedno z najdôležitejších miest Bratislavy, miesto ktoré patrí športu, hokeju, plávaniu, cyklistike, som rád, že sa sem vracia aj futbal,“ povedal. Za hlavné mesto deklaroval plnú podporu projektu. „Tak ako má Rio de Janeiro Maracanu, Londýn Wembley, my chceme mať Tehelné pole,“ vyhlásil bratislavský primátor.

Čítajte aj: Staré Mesto má spracovateľa návrhu architektonicko-urbanistického riešenia Šafka

Negatívne vplyvy budú minulosťou

Pre starostu mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolfa Kusého je začiatok výstavby úľavou. “Som rád, že sa to konečne začalo, lebo už niekoľkokrát som sľuboval obyvateľom v okolí, že sa to konečne rozbehne a negatívne vplyvy staveniska, ktoré je na tomto mieste, budú minulosťou," povedal Kusý. Zdôraznil, že pre samosprávu bude dôležité sledovať kroky investora a jeho sľuby, ktoré dal mestskej časti. Týkajú sa napríklad rekonštrukcie ulíc v okolí, či výmeny okien na blízkej Základnej škole Kalinčiakova.

Juraj Bacmaňák, konateľ spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s. r. o., ktorá na základe víťazstva v tendri zhotoví štadión, uviedol, že betonárske práce sa začnú už 10. septembra.* „Teraz riešime statiku, dielenskú dokumentáciu, prípravné práce, začneme robiť preložky kanalizácie, elektriny a vody,“* informoval.

STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o., má podľa zmluvy s investorom výstavby – spoločnosťou NFŠ a. s., (do konca minulého roka Národný futbalový štadión, a. s.), postaviť štadión v priebehu 76 týždňov za 49,81 milióna eur bez DPH (59,77 milióna eur s DPH).

Dokončený a skolaudovaný má byť najneskôr do konca roku 2018.

Nový futbalový štadión bude mať kapacitu viac ako 22-tisíc miest. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna. NFŠ poskytne štát dotáciu vo výške 27,2 milióna eur, avšak táto bude odpočítaná od kúpnej ceny. Akcionárom spoločnosti NFŠ je ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s., ktorej predsedom predstavenstva je Ivan Kmotrík.

Čítajte aj: Na jeseň môže Bratislava zažiť dopravný kolaps

Národný futbalový štadión
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM