ELA Správy

Poisťovňa drahú liečbu zamietla, pomáhali ľudia: Statočná Katka (†33) boj s rakovinou prehrala

Príbeh Bratislavčanky Katky pred viac ako mesiacom otriasol sociálnymi sieťami a následne médiami. Ťažko chorej žene nebola poisťovňa ochotná preplatiť liečbu.

Ilustračný obrázok k článku Poisťovňa drahú liečbu zamietla, pomáhali ľudia: Statočná Katka (†33) boj s rakovinou prehrala
Zdroj: Instagram/katresinsta

Katka ešte v októbri na sociálnej sieti zverejnila detaily svojho smutného príbehu. Mladá žena bojovala so zákernou chorobou a poisťovňa zamietla liečbu na jej typ rakoviny.

"Lekári mi oznámili, že chemoterapia mi už robí zle a mojou jedinou nádejou je imunoterapia, o ktorú som požiadala poisťovňu,“ vysvetlila pred vyše mesiacom Novému Času Katka.

Katkina lekárka žiadala o liek Keytruda, ktorý ale pacientke odmietli preplatiť z dôvodu, že nie je indikovaný na jej diagnózu. Na lieky sa preto začali skladať úplne neznámi ľudia.

Lekárka podala voči rozhodnutiu poisťovne o nepreplatení imunoterapie odvolanie. Chorá žena však nemala čas čakať 4–6 týždňov na rozhodnutie, či jej poisťovňa liek preplatí.

Len cena jednej dávky lieku, ktorý bol pre Katku nádejou, sa pohybovala na hranici štyroch tisícok eur. Finančne pomáhala rodina, príbuzní, o pomoc požiadala aj prostredníctvom sociálnej siete a transparentné­ho účtu.

Nový Čas v októbri požiadal k prípadu o stanovisko aj Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. „Poistenka už mohla mať odpoveď na otázku, či jej poisťovňa liečbu schváli, ak by ošetrujúca lekárka dodala poisťovni včas všetku potrebnú dokumentáciu,“ povedala hovorkyňa VŠZP Slávka Gáborová, ktorá ďalej uviedla, že podľa zákona musí doktorka požiadať ministerstvo zdravotníctva o povolenie na použitie registrovaného lieku v neregistrovanej indikácii.

Katka bojovala o záchranu svojho života po svojej línii. "Stále bojujem. Robím, čo môžem. Som stále v nemocnici,“ napísala na Instagrame ešte pred štyrmi dňami. Podľa portálu tvnoviny.sk Katka dnes (24. novembra) zomrela.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM