Maros Palesch Iné športy

Podpora výstavby cyklomosta

Približne stovka fanúšikov cyklistiky prišla v sobotu 18. septembra podporiť výstavbu cyklomosta medzi Devínskou Novou Vsou a Schlosshofom.

Podporu vyjadrili jazdou na bicykli z Vajnor do Devínskej Novej Vsi v dĺžke približne 30 km, ktorú ako súčasť Európskeho týždňa mobility organizoval Bratislavský samosprávny kraj. „Verím, že sa to stane tradíciou a župa bude pravidelne podporovať cykloturistiku v bratislavskej župe podobným spôsobom. Obzvlášť pri tomto nultom ročníku ma teší podpora cyklomostu v Devínskej Novej Vsi, ktorej sa nám dostalo od obyvateľov Bratislavy a celej bratislavskej župy,“ uviedol župan Pavol Frešo.

„Ostrý“ štart tejto cyklojazdy sa predpokladá v budúcom roku po dostavbe cyklomostu, ktorého výstavba je financovaná z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007–2013. Verejnú súťaž na výstavbu mosta vyhrala spoločnosť INGSTEEL, s.r.o., ktorá predložila najlepšiu, t.j. najnižšiu cenovú ponuku a to v sume 3,8 miliónov eur. O súťažné podklady prejavilo záujem 23 subjektov a 6 z nich zaslalo v stanovenom termíne svoje ponuky. Ponuky posudzovala medzinárodná komisia, ktorá mala 13 členov, pričom päť z nich bolo Rakúšanov. V súčasnosti ešte pokračuje projekt obstarávania. Na výstavbe cyklomostu sa finančne podieľa okrem BSK aj hlavné mesto Bratislava, Devínska Nová Ves a Spolková krajina dolné Rakúsko.

Most medzi Devínskou Novou Vsou a obcou Schlosshof bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7m. Výška mosta nad hladinou Moravy umožní v budúcnosti bezpečnú plavbu po rieke. Most sa po jeho postavení stane dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Rozpočet na výstavbu cyklomosta predstavuje vyše 5,4 milióna €, ktoré budú rozdelené medzi Slovensko a Rakúsko v pomere približne 53 ku 47 percentám.

Zdroj: BSK

BA_CYKLOMOST
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM