Rôzne Správy

Pochod na pamiatku OBETÍ na Zochovej: Aktivisti žiadajú riešenia, ktoré zabránia tragédiám

Cieľom stretnutia je podľa Cyklokoalície upozorniť kompetentných na nutné systémové zmeny, aby sa podobné nehody už neopakovali.

Ilustračný obrázok k článku Pochod na pamiatku OBETÍ na Zochovej: Aktivisti žiadajú riešenia, ktoré zabránia tragédiám
43
Galéria

Občianske iniciatívy Znepokojené matky a Cyklokoalícia organizujú v utorok (4. 10.) o 18.00 hod. stretnutie pred Úradom vlády SR. Neskôr sa má sprievod presunúť k miestu tragickej nehody, na zastávku Zochova, kde ľudia zapália sviečky na počesť nevinných obetí.

Bezpečnejšia doprava

Slovenskom otriasla tragická nehoda. V nedeľu večer opitý vodič stratil kontrolu nad autom a vo vysokej rýchlosti prerazil hlúčik ľudí čakajúcich na autobus. Zabil piatich ľudí a zničil životy mnohých ďalších.

Táto nehoda však nebola iba problémom jedného nezodpovedného človeka. Má aj ďalších spoluvinníkov. Tých, ktorých povinnosťou je zabezpečiť bezpečnosť dopravy a kontrolovať dodržiavanie predpisov, ale nezodpovedne ju zanedbávajú,“ uvádza Cyklokoalícia na sociálnej sieti.

Podľa Cyklokoalície sa nehode dalo zabrániť. „Potrebujeme utlmovať automobilovú dopravu, ktorej intenzita sa stále zvyšuje. Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, ohrozujú našu bezpečnosť. Potrebujeme dať prednosť udržateľným formám mobility, ako je chôdza, bicykel, verejná doprava. V mestách je nutné vybudovať bezpečnú infraštruktúru,“

Cyklokoalícia ďalej podčiarkuje, že je potrebné, aby polícia prísne kontrolovala a vymáhala dodržiavanie predpisov, ale nielen alkohol. „Aj napriek tomu, že (nielen) v Bratislave na mnohých uliciach vodiči neustále prekračujú povolenú rýchlosť, policajtov tam nevidíme,“ uvádza.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Sviečky na Zochovej po tragédii
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM