Rôzne

Počas Svetového dňa poézie môžete opäť platiť za kávu a čaj veršami

Počas Svetového dňa poézie sa Slovensko opäť zapojí do projektu Zaplať básňou. Konzumenti kávy alebo čaju budú môcť zaplatiť za svoj obľúbený nápoj básňami.

Ilustračný obrázok k článku Počas Svetového dňa poézie môžete opäť platiť za kávu a čaj veršami
4
Galéria

Iba jeden z piatich ľudí je presvedčený, že básne môže písať aj niekto iný, ako skutočný, literárne podkutý, profesionálny básnik. A sedem percent ľudí žiadnu báseň nikdy v živote neprečítalo.

Zaplať básňou

To chce zmeniť celosvetová iniciatíva Zaplať básňou, ktorá bude tohto roku v utorok 21. marca vyzývať ľudí k písaniu básní v 17 slovenských mestách od Bratislavy až po Michalovce.

„Princíp je jednoduchý – ľudia prídu do partnerskej kaviarne a pri objednávke kávy alebo čaju dostanú možnosť zaplatiť za ne vlastnoručne napísanou básňou. Tú napíšu na pripravený kus papiera a odovzdajú personálu,“ avizuje organizátor podujatia.

Ambasádorkou projektu je aj tento rok poetka a propagátorka poézie Mirka Ábelová: „Poznám veľa ľudí, ktorí sa mi priznali, že ako mladí skúšali písať básne. Či už pre nešťastnú lásku alebo preto, že ich svet ‚nechápal‘. Väčšina sa však za svoje výtvory hanbila a postupne ich písať prestala. Ľudia v sebe majú básnikov. Len už na nich zabudli. My im chceme pomôcť, aby ich v sebe znovu našli.“

Zaľúbené básne

Poetku a textárku Mirku Ábelovú môžu fanúšikovia poézie stretnúť v bratislavskej kaviarni Kaffčo na Ventúrskej od 11:00 hod. práve počas Svetového dňa poézie. Spoločnosť jej budú robiť mladí adepti herectva z Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Spolu s ňou budú návštevníkom ku káve čítať najkrajšie zaľúbené básne Lenka Libjaková, Petra Gavláková, Marek Lupták a Michal Kinik.

„Počet básní, ktoré Slováci počas Svetového dňa poézie napísali, každý rok rastie,“ uvádza organizátor podujatia, spoločnosť Julius Meinl pre Česko a Slovensko. Počas prvého ročníka iniciatívy na Slovensku v roku 2015 vzniklo 1094 poetických kúskov, v minulom roku 1392 básní. Adresy prevádzok aktuálne zapojených kaviarní na Slovensku nájdete TU.

V Bratislave môžete zaplatiť básňou v YEME: Plnochutné potraviny na Tomášikovej 46/A, Julius Meinl Aupark, La Crema Eurovea, Reštaurácii Gatto Matto na Panskej 17, Kaffčo na Ventúrskej 9, Hoteli Crowne Plaza na Hodžovom námestí a v Julius Meinl v Bory Mall.

Svetový deň poézie 21. marec vyhlásilo UNESCO v roku 1999. Cieľom tohto dňa je propagovať čítanie, písanie, publikovanie a učenie sa poézie vo svete a ako spomína rada UNESCO v deklarácii tohto dňa: „uznať a podnietiť národné, regionálne a medzinárodné poetické aktivity“.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM