Michaela Katonová Správy

Počas novoročných sviatkov si počasie vyžiadalo niekoľko výjazdov posypovej techniky

V dňoch od 1. januára 2016 do 3. januára 2016 musela posypová technika vyjsť do ulíc celkovo desaťkrát. Mestský dispečing príkazmi na výjazd reagoval na horšiu zjazdnosť ciest a schodnosť komunikácií spôsobenú občasnými snehovými zrážkami a mínusovými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Počas novoročných sviatkov si počasie vyžiadalo niekoľko výjazdov posypovej techniky
Zdroj: TASR

Počas sviatočných dní boli potrebné dva celomestské likvidačné posypy. Jeden z nich hneď 1. januára v popoludňajších hodinách, druhý na ďalší deň v skorých ranných hodinách.

V nedeľu 3. januára bol nutný výjazd posypovej techniky aj z dôvodu poruchy na vodovodnom potrubí na Limbovej ulici, kde voda vytekala na cestu. Ostatné výjazdy boli lokálne. Najmä na mosty a do kopcovitých terénov ako sú Koliba a Dlhé Diely.

V rámci prijatých opatrení zabezpečuje hlavné mesto zvýšenú kontrolu kritických lokalít, na jednotlivých rajónoch sú rozmiestnené mechanizmy zimnej údržby ešte pred samotným snežením s cieľom rýchlejších zásahov priamo v lokalitách.

Novinkou je preventívny posyp krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia prvé milimetre napadnutého snehu hneď po ich spáde.

Takýto preventívny posyp býva využívaný najmä na nájazdoch na mosty, rovnako ako v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho spádu snehu vznikajú kritické situácie.

K dispozícii je aj 24-hodinové spojenie štábu zimnej služby či pravidelná kontrola dispečermi, ktorí denne kontrolujú spoločensky významné a frekventované komunikácie podľa zoznamu schváleného počas minulej sezóny.

Zimná pohotovosť je vyhlásená od 9. decembra 2015 od 18.00 hod. Účelom tzv. zimnej pohotovosti je zmierňovať dopady nepriaznivých vplyvov poveternostných podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií.

Prečítajte si tiež: V Bratislavskom kraji si dávajte pozor na cestách. Sneženie spolu s vetrom môžu spôsobiť problémy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM