Správy

Počas leta je urgent plný detí s hnačkami či zapáleným uchom od vody

Na urgente v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch ošetria počas augusta asi 160 až 180 detí denne. Najčastejšie ich trápia infekčné hnačky či vracanie.

Ilustračný obrázok k článku Počas leta je urgent plný detí s hnačkami či zapáleným uchom od vody
Zdroj: TASR

„Kolapsy z tepla sme vo zvýšenom počte nezaznamenali,“ povedala Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Hovorkyňa upozorňuje, že do nemocnice chodia častejšie deti so zápalom vonkajšieho zvukovodu a stredného ucha. Môže za to letné kúpanie. „Prichádza k nám najmä veľa detí v predškolskom veku s teplotou a bolesťami ucha,“ spresnila Kamenická. Spôsobiť to podľa nej mohla aj nedostatočná hygiena v domácich bazénoch. Ani nie v priebehu jedného týždňa hospitalizovali v detskej nemocnici tri deti, ktoré sa topili.

Rodičia prídu často aj s deťmi, ktoré majú alergické reakcie či akútne infekty dýchacích ciest. „V rámci úrazov sú to pády, pomliaždeniny a odreniny najmä na končatinách. K zníženej pozornosti detí dochádza v dôsledku vysokých teplôt,“ informovala Kamenická.

Pre extrémne horúčavy prijali v detskej nemocnici mimoriadne opatrenia. Malých pacientov ochladzujú v neklimatizovaných priestoroch vlažnou vodou, v prípade potreby dostávajú aj chladené infúzie. Personál im zatemňuje izby, púšťa ventilátory a dbá na pitný režim. „Robíme maximum,“ podotkla Kamenická.

V nemocnici majú klimatizovanú časť izieb, operačné sály, JIS-ky, Transplantačnú jednotku kostnej drene, čiastočne ostatné kliniky, laboratóriá, ambulancie a iné pracoviská.

Prečítajte si tiež: Kolapsov z tepla bolo najviac v Bratislavskom kra­ji

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM