Rôzne Správy

Po viac ako 200 rokoch sa na Bratislavskom hrade opäť nachádza kaplnka

V kaplnke, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalej Hudobnej sály, sa budú pri príležitosti významných sviatkov konať sväté omše.

Ilustračný obrázok k článku Po viac ako 200 rokoch sa na Bratislavskom hrade opäť nachádza kaplnka
3
Galéria
Zdroj: TASR

Po viac ako 200 rokoch sa v priestoroch Bratislavského hradu opäť nachádza hradná kaplnka. Vysvätil ju v piatok bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Návrat po 200 rokoch

Súčasťou Bratislavského hradu bola od polovice 16. storočia vždy aj kaplnka – sväté miesto, kde sa pravidelne slúžili omše. Keď však v roku 1802 hrad pridelili vojenskej správe, kaplnka zanikla a stali sa z nej ubytovacie priestory pre vojakov.

Po viac ako 200 rokoch sa na Bratislavský hrad Hradná kaplnka znovu vrátila. Vysvätil ju arcibiskup Zvolenský, metropolita Bratislavskej arcidiecézy. Kaplnka bola zasvätená Sedembolestnej Panne Márií – patrónke Slovenska.

V kaplnke, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalej Hudobnej sály, sa budú pri príležitosti významných sviatkov konať sväté omše. Výhliadkou do budúcna by mali byť aj pravidelné sväté omše. Kaplnka je prístupná verejnosti ako súčasť Slovenského národného múzea, počas otváracích dní múzea.

Prispeje k rozvahe poslancov?

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) si praje, aby sa stala miestom, kde opozícia aj koalícia nájde pokoj. Rovnako verí, že práve toto miesto prispeje k rozvahe poslancov NR SR. Uviedol to počas brífingu po skončení slávnostnej svätej omše pri príležitosti vysvätenia hradnej kaplnky.

„Keď som prvýkrát prešiel NR SR a priestory Bratislavského hradu, cítil som, že urobím všetko pre to, aby tu bolo miesto – kaplnka, kde sa dá sadnúť, pokloniť sa, porozmýšľať, odpustiť a poprosiť o odpustenie,“ povedal Danko. Zároveň verí, že kaplnka sa stane miestom, ktoré pomôže všetkým nájsť správnu cestu.

„Verím, že sa politika zmení a nebude to už teatrálny cirkus liberálnych hodnôt, ale že to bude to, na čom má byť Slovensko postavené, a to je kresťanská viera,“ uviedol predseda NR SR.

Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský počas kázne slávnostnej svätej omše uviedol, že požehnanie kaplnky je prejavom úcty a viery. „Príležitosť požehnať posvätný priestor na Bratislavskom hrade chápem aj ako doplnenie rekonštrukcie tejto budovy, ktorá tvorí identitu aj našej histórie. Kaplnka na Bratislavskom hrade bola aj vo svojich počiatkoch jestvovania hradu a istým spôsobom obnovujeme priestor, ktorý tu vždy existoval,“ povedal Zvolenský.

Kaplnka na Bratislavskom hrade
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM