Rôzne

Po bratislavských uliciach "môžete" šliapať do pedálov s pivom v ruke. Čo na to polícia?

Po Bratislave jazdí čudesný stroj, ktorý teší najmä fanúšikov bicyklovania a zároveň milovníkov piva. Vodičom sa ale správanie posádky nepozdáva.

Ilustračný obrázok k článku Po bratislavských uliciach "môžete" šliapať do pedálov s pivom v ruke. Čo na to polícia?
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Do ulíc hlavného mesta vyrazil beer-bike, na ktorom si zašliapete do pedálov s pivom v ruke. Vodičom sa ale správanie posádky tohto stroja v premávke nepozdáva. A čo na to muži zákona?

S pivom do pedálov

Červené výletné vláčiky prevážajúce turistov po historickom centre poznáme všetci. Tie ale neponúkajú možnosť „odbicyklovať“ si prehliadku mesta s pivom v ruke. Beer-bike áno. Pivný bicykel – beer-bike je určený pre partiu 8 – 15 osôb, pričom v cene 90-minútovej jazdy je zahrnutý 30-litrový sud piva a anglicky hovoriaci vodič. Ideálna atrakcia pre zahraničných turistov. Ale!

Kým niektorí sú z nápadu nadšení, iní iba nechápavo krútia hlavami a nájdu sa aj takí, ktorí si na „krčmu na kolesách“ zanadávajú. Pred niekoľkými dňami začal po sociálnej sieti kolovať príspevok nahnevaného Bratislavčana, ktorý si myslí, že beer-bike do ulíc hlavného mesta nepatrí: „Už nejaký čas si všímam v meste činnosť, ktorá určite neprispieva k reputácii Bratislavy, skôr ju degraduje – tzv. beer-bike. Blokujú dopravu, vykrikujú a opití sa pohybujú v cestnej premávke. Roky sa snažím pozdvihnúť úroveň turizmu, ale toto určite nie je typ turizmu, ktorý by sme tu mali mať. Bratislava má byť klein aber fein. To je jediný udržateľný turizmus v našich podmienkach,“ píše v príspevku Bratislavčan Martin.

„Ochlastáreň“

Atrakcia pre zahraničných turistov zaujala aj našich čitateľov. Niektorým sa páči, iným zase nie: „Minule bol plný ožratých cudzincov. Ak sa týmto má za potreby prezentovať hlavné mesto…,“ napísal Ján a mnohí s ním súhlasia. „Keď človek ide do krčmy, tam musí s pripitými počítať. Preto tam ide ten, komu to nevadí. Aby ma však pojazdná ochlastáreň s ožratými, vykrikujúcimi turistami prenasledovala a obťažovala v strede mesta na prechádzke, alebo keď si chcem posedieť v parku, je proti zdravému rozumu. Pre zárobok všetko, aj keď Bratislavčanov vyženieme z mesta,“ vyjadrila názor aj Otília.

"Poviem to na rovinu: Takýchto turistov v Bratislave nechcem. Nielenže sú hluční, ale zostávajú po nich smeti, rozbité fľaše, či vyliate pivo. Samospráva to po nich denno-denne upratuje. Za naše dane. Bratislava má na viac ako len lákať sem turistov na primitívne opíjanie sa a výtržníctvo. Máme bohatú históriu, krásne pamiatky, malebnú prírodu, ale aj zaujímavé podujatia a vcelku sa rozvíjajúci kongresový turizmus myslí si Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Čo na to polícia?

Zaujímalo nás, ako vidí vec polícia. „Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave prijal žiadosť o povolenie na premávku Vami uvedeného vozidla po komunikáciách Bratislavy v časti Staré Mesto. Z technicko-konštrukčnej dokumentácie vyplýva, že sa jedná o elektrické vyhliadkové vozidlo. K uvedenej žiadosti však Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave vydal nesúhlasné stanovisko, pretože jazdou na takomto vozidle by došlo k ohrozeniu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a taktiež prepravované osoby sú v ohrození zdravia na verejných komunikáciách,“ Bratislava24.sk informovala Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

„Vzhľadom na to, že Krajskému dopravnému inšpektorátu v Bratislave do dnešného dňa nebolo prevádzkovateľom tohto vozidla doručené stanovisko Ministerstva dopravy a výstavby SR o technickej spôsobilosti prevádzky tohto vozidla na verejných komunikáciách, Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave považuje predmetné vozidlo za nespôsobilé na tento účel,“ dodala Mihalíková.

Zároveň treba pripomenúť, že cyklisti majú od januára minulého roku povolené množstvo alkoholu do hodnoty 0,5 promile, a to len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov.

S majiteľom pivnej atrakcie sa nám zatiaľ spojiť nepodarilo, podľa našich informácií je momentálne mimo Slovenska.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM