Nina Táborská Rôzne

Ples v opere sprevádza verejná finančná zbierka na podporu Centier včasnej intervencie

Verejnú finančnú zbierku na podporu Centier včasnej intervencie v pondelok v Bratislave vyhlásili organizátori Plesu v opere v spolupráci s Nadáciou Markíza.

Ilustračný obrázok k článku Ples v opere sprevádza verejná finančná zbierka na podporu Centier včasnej intervencie
Zdroj: TASR

Na rozvoj špecializovaných centier, ktoré ponúkajú odborné služby rodinám s deťmi s poruchami vývinu – konkrétne na zriadenie a prevádzku CVI v Banskej Bystrici poputuje aj finančný výťažok 16. ročníka Plesu v opere, ktorý sa bude konať 9. januára 2016 v historickej budove SND.

Slovensko zaostáva

Ako uviedla riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová, zatiaľ čo v Českej republike je obdobných zariadení 47 a začali vznikať pred 25 rokmi, na Slovensku fungujú len tri CVI – v Bratislave, Žiline a Prešove.

„Keď sme sa rozprávali so zástupcami nadácie SOCIA, vďaka ktorej tieto tri centrá vznikli, dozvedeli sme sa, že v ideálnom prípade by tých centier na Slovensku malo byť 20,“ zdôvodnila rozhodnutie venovať výťažok plesu na zriadenie a prevádzku štvrtého CVI na Slovensku.

„Našu úlohu nevidíme iba v tom, pre nás je veľmi dôležité, aby sme upozorňovali na túto tému aj verejnosť aj kompetentných, že toto je naozaj veľký problém a veľká diera na Slovensku. Snažíme sa prispievať k diskusii na túto tému a pomôcť prispieť k tomu, aby tých centier začalo vznikať na Slovensku viac.“

Rodina súčasťou tímu odborníkov

Cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (0–7 rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí.

„Prichádzame za rodinou domov, táto služba je zameraná na to, aby sa rodina stala súčasťou tímu odborníkov, ktorý tvorí psychológ, špeciálny liečebný pedagóg, logopéd, fyzioterapeut a sociálny pracovník,“ povedala Erika Tichá, riaditeľka CVI Bratislava.

„Snažíme sa, aby rodina nebola úzko naviazaná len na centrum, ale sieťovať podporu pre konkrétnu rodinu aj medzi iných odborníkov, ktorí v rámci daného regiónu pôsobia,“ dodala riaditeľka CVI, ktoré v Bratislave pôsobí od apríla. Aktuálne pomáha 40 rodinám a v starostlivosti má 42 detí.

Nielen hostia Plesu v opere môžu podporiť rozvoj CVI na Slovensku. Oddnes tak môže urobiť do 24. januára 2016 aj široká verejnosť zaslaním darcovskej SMS s textom DMS(medzera)CVI na číslo 877. Cena jednej SMS je 2 eurá. Prispieť je možné aj dobrovoľnou sumou na číslo účtu 333 222 322/1111, do informácie pre príjemcu je potrebné uviesť heslo CVI.

Pre podporu zriaďovania CVI na Slovensku spúšťa ples tiež kampaň Prianie pre rodiny. Na www.plesvopere.sk/…nieprerodiny môže ktokoľvek napísať povzbudivé prianie rodinám, ktoré vychovávajú dieťa so zdravotným znevýhodnením alebo vysloviť poďakovanie odborníkom, ktorí sa im venujú v CVI.

Za každých 100 prianí, ktoré na stránke pribudnú, venuje vybraná známa osobnosť hodinu svojho času pomáhaním v centre alebo priamo v rodine. Pomáhať môže napríklad v úlohe šoféra, prečíta rodine rozprávku alebo napečie dobroty pre deti a ich rodičov.

Prečítajte si tiež: Načo kupujete drahé inkubátory a zachraňujete deti…keď potom nás pošlete domov a nikto nám nepomôže…?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM