Samospráva

Petržalský starosta pri parkovaní podliezol zákon a obišiel zastupiteľstvo

Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan pri schvaľovaní zmluvy na prevádzkovateľa parkovania obišiel miestne zastupiteľstvo. Samospráva tiež zámerne stanovila rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nemusela vyhlasovať verejné obstarávanie. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad.

Ilustračný obrázok k článku Petržalský starosta pri parkovaní podliezol zákon a obišiel zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

Nedostatky pritom našiel NKÚ aj pri iných obstarávaniach mestskej časti. Uviedla to hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Systém vlani kritizovali občania i poslanci, sprevádzali ho podania nielen na NKÚ, ale aj na Úrad pre verejné obstarávanie.

Obchodná súťaž pred obstarávaním

Mestská časť totiž uprednostnila obchodnú súťaž pred obstarávaním, keď tender „podliezla“ len o jedno euro. Cenu totiž stanovila na 4 999 999 eur. Argumentovala pritom, že postupovala zákonne, lebo nechcela do systému vpustiť špekulantov.

Niektorí poslanci tiež starostovi vyčítali, že zmluvu s firmou EEI podpísal svojvoľne, bez súhlasu zastupiteľstva. Starosta tvrdil, že zmluva neprišla na rokovanie poslancov, lebo sa takto dohodol s predsedami klubov.

NKÚ tak po podnetoch urobil v mestskej časti kontrolu. Sústredil sa napríklad aj na výpočet celkovej ceny zákazky. „Celková hodnota zákazky síce predstavovala v prvej analýze sumu 4 961 250 eur a v druhej sumu 4 978 701 eur, obidve však obsahovali matematické chyby vo výpočtoch a po prepočítaní sa sumy pohybovali vo výške nad päť miliónov eur,“ uviedla hovorkyňa.

Kontrolóri tak konštatujú, že z prílohy k súťažným podkladom a z ustanovenia zmluvy vyplynul zámer stanoviť rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nebol dosiahnutý finančný limit podľa zákona o verejnom obstarávaní.

”Chcem zdôrazniť, že kontrola NKÚ nekonštatovala neefektívne vynaloženie finančných prostriedkov ani zneužitie právomocí verejného činiteľa, úmysel a podobne, tak, ako to prejudikoval už v decembri pred ukončením kontroly predseda NKÚ,” komentuje závery kontroly Vladimír Bajan, starosta Petržalky.

Prečítajte si tiež: Šmejdi a klamári. Takto nazvali vedenie Petržalky nahnevaní obyvatelia

Mestská časť podľa NKÚ nepostupovala v súlade so zákonom o obecnom zriadení

Uzatvorenie zmluvy na prevádzku parkovacieho systému, z ktorej vyplýval záväzok vyplatiť sumu až do päť miliónov eur, možno tiež podľa NKÚ zaradiť do skupiny najdôležitejších právnych úkonov týkajúcich sa majetku mestskej časti.

„Kontrolóri sú toho názoru, že takýto právny úkon mal byť preto schválený miestnym zastupiteľstvom v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Neuplatnenie tohto ustanovenia zákona nie je možné zdôvodniť argumentáciou, že osobitnú povinnosť zabezpečiť schválenie koncesnej zmluvy miestnym zastupiteľstvom nezakotvujú ani zásady hospodárenia a nakladania s majetkom,“ poukázala hovorkyňa.

NKÚ tiež poukazuje na nález Ústavného súdu SR z roku 2009, podľa ktorého je oprávnenie starostu obce uskutočňovať právne úkony vo veciach nakladania s obecným majetkom spojené s právom obecného zastupiteľstva schvaľovať najdôležitejšie úkony ako podmienku platnosti týchto právnych úkonov.

„A to bez ohľadu na to, či obecné zastupiteľstvo schváli zásady hospodárenia s majetkom obce ako záväzného aktu obecného zastupiteľstva,“ dodala hovorkyňa.

Prečítajte si aj: NKÚ zistil v Petržalke aj ďalšie pochybenia pri súťažiach

Tým, že pred podpisom starostu teda miestne zastupiteľstvo neprerokovalo základné náležitosti zmluvného vzťahu, mestská časť podľa NKÚ nepostupovala v súlade so zákonom o obecnom zriadení.

Za postup mestskej časti sa postavil zástupca starostu Ján Bučan: “O všetkom sme v zastupiteľstve vedeli a v konečnom dôsledku, aj samotná koncesionárska zmluva bola bez konečného rozhodnutia miestneho zastupiteľstva nevykonateľná,” povedal Bučan.

Prečítajte si tiež: Petržalčanov trápi parkovanie: So starostom môžu komunikovať prostredníctvom online diskusie

Parkovací systém mestská časť ani nerozbieha

Úrad pripomína, že ak by mestská časť postupovala pri výbere prevádzkovateľa podľa zákona o verejnom obstarávaní, proces by bol transparentný, otvorený a odstránili by sa pochybnosti o súťaži. „Zároveň nielen poslanci, ale aj verejnosť by mohla byť aktívne zapojená do jedného zo strategických projektov mestskej časti,“ dodáva hovorkyňa.

Parkovací systém však mestská časť teraz ani nerozbieha. Spoločnosť EEI, ktorá mala v Petržalke nové parkovanie prevádzkovať, totiž vlani v októbri odstúpila od zmluvy. Argumentovala, že útoky na spoločnosť a znevažovanie jej dobrého mena či odbornosti už prekročili únosnú mieru a diskusia sa stala emocionálna a neodborná.

So závermi kontroly na základe rozhodnutia predsedu NKÚ sa bude musieť oboznámiť starosta Petržalky i miestne zastupiteľstvo. O postupe v tejto veci budú následne rozhodovať miestni poslanci. NKÚ o výsledkoch kontroly tiež informoval Generálnu prokuratúru SR.

Prečítajte si tiež: Fiasko parkovacej politiky v Petržalke, firma EEI odstúpila od zmluvy!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM