Nina Táborská Samospráva

Petržalskú sociálnu výdajňu čaká ďalšia rekonštrukcia. Viete ako a komu slúži?

Sociálna výdajňa v Petržalke už štyri roky poskytuje svoje služby a ponúka potravinový aj nepotravinový tovar ľuďom, ktorí sa nachádzajú v zložitej životnej situácii. Jej zriaďovateľom je mestská časť.

Ilustračný obrázok k článku Petržalskú sociálnu výdajňu čaká ďalšia rekonštrukcia. Viete ako a komu slúži?
Zdroj: Dnes24.sk

V minulom roku investovali samospráva a Nadácia Slovenskej sporiteľne 6.500 eur do výmeny okien a vstupných dverí v prednej časti, vymaľovania priestorov a rekonštrukcie kúrenia. Tento rok samospráva v opravách pokračuje a výdajňa bude na 4 pracovné dni mimo prevádzku.

„Termín rekonštrukcie sme zvolili tak, aby držitelia kariet pocítili čo najmenšie obmedzenia,“ povedala Alena Halčáková, vedúca sociálneho oddelenia. Predajňa bude zatvorená v týždni, v ktorom si Slovensko pripomenie 17. november ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

Počas týchto dní zmluvná spoločnosť za viac ako 7-tisíc eur opraví celú zadnú stenu výdajne – demontuje pôvodné výplne až po nosné konštrukcie, kopiloty aj vonkajšie mreže a vymuruje novú stenu, ktorú zateplí, omietne, vymaľuje a osadí plastové okná.

Služby výdajne využíva v priemere asi sto Petržalčanov a zásobujú ju traja dodávatelia nielen trvanlivými potravinami ale aj čerstvým ovocím, zeleninou, mliečnymi a mäsovými výrobkami.

„Potraviny od partnerov sú veľmi pestré. Ide o sortiment s blížiacou sa dobou ukončenia trvanlivosti, alebo o tovar s poškodeným obalom, prípadne ho uvoľnia kvôli vyprázdňovaniu skladov. Vždy sú to potraviny, ktoré sú zdravotne a hygienicky v poriadku,“ zdôraznila Alena Halčáková.

Potraviny, ktoré sa počas dňa v Sociálnej výdajni neminú, nevyhodia, ale ich dajú pracovníci k dispozícii ľuďom bez domova v útulku. Všetky potraviny si tak nájdu svojho spotrebiteľa a pomôžu tým, ktorí to najviac potrebujú.

Sociálnu výdajňu na Rovniankovej ulici, ktorú ako prvá mestská časť v Bratislave zriadila petržalská samospráva, slúži ekonomicky slabým Petržalčanom už od augusta 2011.

Prečítajte si tiež: Aké je to spať vonku? Na Hurbanovom námestí si to ľudia môžu vyskúšať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM