Správy Samospráva

Petržalské základné školy budú šetriť. Odštartoval online monitoring energií

Na najväčšom sídlisku budú sledovať teplotu v učebniach, kabinetoch, telocvični či bazéne. Zistia tak, kde je možné ušetriť.

Ilustračný obrázok k článku Petržalské základné školy budú šetriť. Odštartoval online monitoring energií
5
Galéria
Zdroj: TASR

Znižovanie energetickej náročnosti v školách, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, je jednou z dlhodobých priorít bratislavskej Petržalky. Najprv sa pustila do výmeny okien na všetkých materských a základných školách, čo sa jej podarilo v rokoch 2008 až 2011.

Následne v rokoch 2012–2014 vymieňala osvetlenie vo všetkých 11 základných školách, čo prinieslo úsporu na elektrickej energii takmer 40 percent. Momentálne v týchto prácach pokračuje aj v rámci materských škôl.

Online monitoring energií

Miestna samospráva sa však v tejto súvislosti pustila aj do ďalšieho projektu. Jeho cieľom je zabezpečiť tzv. online monitoring energií v základných školách. „V prvom kroku ide o monitorovanie, v reálnom čase, spotreby tepla a vody. Neskôr bude možné sledovať aj spotrebu elektriny a plynu,“ uviedol prvý zástupca starostu Petržalky Ján Bučan.

Zároveň sa podľa neho bude sledovať aj teplota v jednotlivých objektoch, čiže učebniach, kabinetoch, telocvični či bazéne. Jednak tým samospráva bude vedieť zistiť, či sú dodržiavané vyhláškou stanovené hodnoty, ako aj to, kde je možné šetriť.

Pilotná Pankúchova

Mestská časť si ako pilotnú školu pre projekt vybrala Základnú školu na Pankúchovej ulici. Keďže má spolu s jednotlivými uvedenými miestnosťami aj bazén, bude možné podľa Bučana preveriť funkčnosť systému v plnom rozsahu, a to aj pre potenciálne spustenie projektu v ďalších školách.

Systém merania, teda jednotlivé merače sú osadené rádiovými modulmi, ktoré zabezpečujú prenos dát na centrálny počítač. Jeho softvér zabezpečuje riadenie prenosu, ako aj prijímanie a ukladanie dát s frekvenciou každých 20 minút či hlásenie alarmov. Jednotlivé komponenty systému boli osadené koncom leta spolu s nastavením softvéru, na jeseň spustila mestská časť samotný monitoring.

Znížia sa náklady na prevádzku?

„Priebežné vyhodnocovanie údajov nám umožní včas reagovať na prípadné poruchy, a tým spojené úniky, napr. vody, resp. na prekurovanie objektov školy. Hlavne počas dní voľna a prázdnin, ale i po prevádzkových, teda vo večerných a nočných hodinách,“ doplnil Bučan s tým, že aj práve tým sa môžu znížiť náklady na prevádzku školy.

Prvé vyhodnotenie dát by malo byť po skončení vykurovacej sezóny 2016–2017, kedy by sa mala zároveň vyhodnotiť výška úspor, teda aj finančný prínos pre mestskú časť. „V prípade pozitívnych výsledkov projektu by sme radi pokračovali s jeho implementáciou v ďalších školách,“ podotkol Bučan.

Ako pokračoval, aktuálnou prioritou v rámci znižovania energetickej náročnosti v školách je na obdobie do roku 2018 aj rekonštrukcia ich hygienických zariadení, čím sa tiež očakáva pozitívny dosah na spotrebu energií.

Školy
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM