Nina Táborská Rôzne

Petržalské vianočné trhy myslia na všetkých. Hneď v prvý deň prilákali stovky návštevníkov

Na Námestí Republiky v Petržalke sa rozsvietením vianočného stromčeka a svetelnej výzdoby v celej mestskej časti začali už po tretíkrát Petržalské vianočné trhy. Hneď v prvý deň sa mohli tešiť obrovskej návštevnosti, ľudí neodradil ani dážd, ani zima. Najmenších potešil Mikuláš s anjelom i čertom.

Ilustračný obrázok k článku Petržalské vianočné trhy myslia na všetkých. Hneď v prvý deň prilákali stovky návštevníkov
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Tradične si môžete pochutnať na voňavom punči, tradičnej cigánskej alebo napríklad pravých oškvarkových pagáčoch. Petržalka rozhodne za hlavnými vianočnými trhmi nezaostáva. Rozhodnie nie programom. Na námestí stojí veľký vianočný stromček a niekoľko stánkov. Bohatý program poteší nejedného Petržalčana.

Každý piatok, sobotu a nedeľu večer od piatej do siedmej hodiny pripravila na námestí mestská časť prostredníctvom svojej rozpočtovej organizácie Kultúrne zariadenia Petržalky bohatý kultúrny program. V sobotu sa môžu Petržalčania tešiť na Vianočné stretnutie generácií, na ktorom sa spoločne predstavia detské folklórne súbory Hájenka, Lúčka, Poleno a seniorské spevácke zbory.

Nedeľné „folkové“ Vianoce sa ponesú v romantickej atmosfére mladej speváčky Katky Feldekovej a jej skupiny. Ďalší víkend prídu mladí vinšovníci – petržalské deti z materských a základných škôl – so svojim pásmom vianočných kolied, tancov a piesní.

Tradičná folklórna Petržalka

K Petržalke už neodmysliteľne patrí folklór, ktorý má na jej území dlhú tradíciu. Na námestí vystúpia skupiny Partia, Kubánkov sen a Ekonóm. Nedeľa bude patriť opäť mladým slovenským hudobníkom a interpretom – vianočnú pohodu prídu alternatívnou hudbou spríjemniť hneď dve skupiny – Martina Javor Band a Ivan Čeredejev Band.

K sladkému punču a vianočným dobrotám neodmysliteľne patria chorály a rozprávky. Charizmatický nevidiaci tenor Maroš Bango, Cirkevné zbory a jazzové hudobné duo Voice & Guitar spríjemnia všetkým posledný piatok pred Štedrým dňom.

Program pre tých najmenších

Sobota bude patriť len deťom, ktoré sa môžu tešiť na rozprávku O deduškovi Mrázikovi v podaní Divadla Bum Bác a ZUŠ Balkánska. Poslednú adventnú nedeľu sa predstavia Žiarislav a bytosti, ktorí návštevníkom Vianočných trhov ukážu, že prírodné duchovno je v piesňach a súčasne piesne sú v prírodnom duchovne.

Nezabudlo sa ani na štvornohých miláčikov

Prekvapenie si pripravila Petržalka aj pre psíkov v spolupráci so spoločnosťou Doggie. V oplotenom výbehu na Wolkrovej ulici budú už túto sobotu od jednej súťažiť a najmä sa baviť malí aj veľkí. V poslušnosti, v behu so psom cez prekážky a o najlepší trik. Víťaz poslednej disciplíny si odnesie mobilný telefón.

Daruj hračku kamarátovi

Petržalčania si navzájom pomáhajú počas celého roka, ale predvianočný čas je špeciálnym obdobím, kedy majú ľudia k sebe akosi bližšie a preukazujú aj viac súcitu. Po Mikulášskej kvapke krvi môžu dospelí ale aj deti darovať akékoľvek funkčné hračky, spoločenské hry, športové náradie, knihy, stavebnice pre deti do 15 rokov.

Novú, interaktívnejšiu formu tradičnej akcie – Daruj hračku kamarátovi – predstavili Petržalské noviny vlani pod názvom Daj-Ber deň. Darcovia aj obdarovaní nie sú anonymní, ale stretnú sa spolu, čím darčeky získajú pre oboch oveľa hlbší zmysel.

Pre Bratislava24.sk poskytla informácie tlačová tajomníčka – Kancelária starostu Michaela Platznerová.

Video: Rozsvietenie stromčeka na Petržalských vianočných trhoch
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM