Nina Táborská Samospráva

Petržalka si vytipovala dlhodobo znečistené a problematické pozemky. Zbavila sa viac ako 430 ton odpadu

V minulom roku využila Petržalka príležitosť získať dotáciu z Environmentálneho fondu na likvidáciu nelegálnych skládok na svojom území. V mesiacoch november a december mestská časť odviezla zo siedmich pozemkov vyše 433 ton odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka si vytipovala dlhodobo znečistené a problematické pozemky. Zbavila sa viac ako 430 ton odpadu
Zdroj: TASR

Od mája 2015 pracovníci oddelenia životného prostredia miestneho úradu monitorovali stav problematických pozemkov na území Petržalky. K finálnej žiadosti o dotáciu neskôr vytipovali sedem dlhodobo znečistených a problematických pozemkov. Na ich vyčistenie schválil fond dotáciu vo výške 38 064 eur.

Mestská časť sa finančne podieľala na čistení piatimi percentami z pridelenej sumy. Počas dvoch mesiacov odviezla zmluvná firma z územia vyše 433 ton odpadu z čiernych skládok.

Na program „Veľké upratovanie Slovenska“ vyčlenilo Ministerstvo životného prostredia SR z Recyklačného fondu 10 miliónov eur. Cieľom tohto programu bolo odstrániť nelegálne skládky z miest a obcí, skôr ako začne fungovať nový systém odpadového hospodárstva, nastavený v novom zákone o odpadoch, ktorý okrem iného zavedie aj spoplatnenie odovzdávania drobného stavebného odpadu v zberných dvoroch.

O získanie dotácie na sanáciu nelegálnych skládok sa prihlásilo takmer 500 samospráv, peniaze napokon získalo iba 219 z nich. Bratislava24.sk o tom informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

Viac ako 2 900 ton odpadu ročne spracuje aj petržalský zberný dvor. Za uloženie odpadu na zbernom dvore obyvatelia Petržalky neplatia žiadne poplatky. Okrem toho dva razy ročne pristavuje samospráva zdarma veľkokapacitné kontajnery, v rámci spolupráce so spoločnosťou Envidom zbiera elektroodpad a dva razy ročne aj odpad s obsahom škodlivín v spolupráci so spoločnosťou Arguss.

Prečítajte s tiež: Kam dávate použitý kuchynský olej? Počuli ste už o OLEJtéke?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM