Alexandra Húsková Samospráva

Petržalka: Na neprijaté deti do materských škôl vyčlení samospráva 40 tisíc eur

Pre školský rok 2015/2016 nebolo v Petržalke prijatých 289 detí do materských škôl. MČ síce plánuje dostavbu novej škôlky, tá sa však bude otvárať až v roku 2017. Nakoľko kapacity súkromných škôlok nie sú naplnené, samospráva sa rozhodla podporiť neprijaté deti príspevkom.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka: Na neprijaté deti do materských škôl vyčlení samospráva 40 tisíc eur
Zdroj: TASR

Poslanci schválili materiál s názvom Opatrenie na zvýšenie počtu detí, prijatých do materských škôl, ktorý predložil Michal Radosa, zástupca starostu. Mestská časť Petržalka totiž eviduje pre školský rok 2015/2016 až 289 neprijatých detí vo veku 3,4.5 rokov s trvalým pobytom v MČ Petržalka, z dôvodu nedostatku voľných miest.

Na území Petržalky je 19 verejných materských škôl a 8 súkromných. V súčasnosti sa k realizácii pripravuje projekt otvorenia Materskej školy na Vyšehradskej ulici s kapacitou približne 150 miest. Prvé deti však bude môcť prijať až od začiatku roka 2017. Radosov materiál opatrení by mal vyriešiť toto preklenovacie obdobie.

V súkromných materských školách na území Petržalky sú totiž ešte voľné miesta a mestská časť chce pomôcť rodičom príspevkom 60 eur ku školnému.

„Navrhujem, aby mestská časť poskytovala rodičom príspevok na úhradu nákladov vzdelávanie detí v súkromných materských školách, a to vo výške 60 eur mesačne a to po dobu 11 mesiacov v rámci školského roka,“ uviedol Michal Radosa.

Radosa v pripravenom materiáli uviedol predpokladanú sumu 40 tisíc eur, ktorá postačí na príspevky pre prijatie ďalších 60 detí. Suma 40 tisíc eur z rozpočtu mestskej časti bola akceptovaná aj starostom a prednostom úradu.

Prednosť by mali dostať osamelé matky, ako aj rodiny s nižším príjmom, ako je 500 eur na osobu. Starosta Bajan upozornil, že Výberová komisia (pre výber uchádzačov o príspevok) bude zložená výlučne z poslancov a podmienky pripraví úrad v najbližších dňoch.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM