Správy

Petícia proti hazardu má svoju webovú stránku. Čo všetko na nej nájdete?

Organizátori a podporovatelia petície proti hazardu v hlavnom meste na dnešnom brífingu predstavili webovú stránku bratislavaprotihazardu.sk, na ktorej môžu záujemcovia nájsť informácie ako, čo je to hazard, čo je zámerom petície a kde sa v Bratislave nachádzajú herne.

Ilustračný obrázok k článku Petícia proti hazardu má svoju webovú stránku. Čo všetko na nej nájdete?
Foto: Slávka Kellová

Na novej webovej stránke taktiež nájdete vyjadrenia osôb, ktoré petíciu proti hazardu podporujú.

„Zámerom tejto stránky je urobiť osvetu pre tých ľudí, ktorých stretávajú petičiari na ulici a nemajú dostatok informácií o tom, čo táto petícia obnáša. Nie všetci vedia, že ide najmä o petíciu proti výherným automatom a kasínam, keďže dnešný zákon je taký, aký je,“ povedal starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva, ktorý je členom petičného výboru.

Presný počet zatiaľ získaných podpisov nevedel presne uviesť, ale podľa neho ide o päťciferné číslo.

Ako uviedol, v súčasnosti je v hlavnom meste takmer 3000 automatov v 341 prevádzkach. Porovnal to s počtom lekární, ktorých je podľa neho v Bratislave 219.

Petíciu proti hazardu v hlavnom meste spustili primátor Bratislavy a starostovia mestských častí 28. mája. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v Bratislave presiahol únosnú mieru.

Poukázali pritom na sociálne problémy i rozvrat rodín, ktoré prináša patologické hráčstvo. Pripomenuli postoj Brna a Viedne, ktoré hazard zakázali.

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier však tvrdia, že iniciátori petície sledujú skôr politické ciele ako záujmy občanov mesta. Riešením by podľa nich bolo skôr to, ak by sa mesto či mestské časti obrátili na asociácie s konkrétnymi problémami týkajúcimi sa jednotlivých prevádzok.

Asociácie upozornili aj na to, že plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava stratila tiež príjem z odvodov a správnych poplatkov vo výške viac ako 4,5 milióna eur ročne, a to len z hracích automatov a herní.

Prečítajte si aj: Koľko obyvateľov Bratislavy už podpísalo petíciu proti hazardu?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM