Aktualizované Rôzne

PET fľaše a plechovky by sme mali zálohovať od roku 2022: Za fľašu dostanete 12 centov

Od roku 2022 by sa na Slovensku mali zálohovať jednorázové nápojové obaly. Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v stredu schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku PET fľaše a plechovky by sme mali zálohovať od roku 2022: Za fľašu dostanete 12 centov
Zdroj: TASR

Suma za zálohovanie by sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desať centov pri plechovkách.

„Pripravili sme systém, ktorý dokáže presunúť PET fľaše z riek, lesov a ulíc tam, kam patria, do recyklačných zariadení. Navyše, v rámci regiónu strednej Európy budeme prví, kto zálohovanie PET fliaš a plechoviek od nápojov reálne zavedie,“ vysvetlil návrh šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd). Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur.

Zaviesť zálohovanie nebudú podľa novej legislatívy musieť všetky obchody či prevádzky. Povinné bude iba pre tie s rozlohou väčšou ako 300 metrov štvorcových. Ministerstvo však predpokladá, že mnohé menšie obchody časom systém preberú.

Envirorezort zároveň na sociálnych sieťach spustil kampaň #zazalohovanie. Prostredníctvom nej môže verejnosť vyjadriť svoju podporu zákonu o zálohovaní. Tú vyjadril aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). „Musíme spraviť všetko preto, aby naša krajina neprispievala k trendu, kedy vo vodách, riekach, moriach a oceánoch bude viac plastu ako rýb,“ vyhlásil.

Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.

Foto: ilustračné

Plastový odpad
7
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM