Tomáš Stupavský Rôzne

Pellegrini nechce o poslaneckých garážach ani počuť. "Parkovacie miesta budú slúžiť verejnosti," vyhlásil nový predseda Národnej rady

Okolo výstavby garáži na Bratislavskom hrade sa v poslednom čase rozvírila búrlivá diskusia, pričom občania hlavného mesta dokonca spísali petíciu proti jej realizácii. Dnes sa bol priamo "na mieste činu" poprechádzať aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini nechce o poslaneckých garážach ani počuť. "Parkovacie miesta budú slúžiť verejnosti," vyhlásil nový predseda Národnej rady
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Po obhliadnutí miest, kde mala výstavba garáží ohroziť a poškodiť vzácne archeologické pamiatky, šéf parlamentu vyhlásil, že rímsko-keltské nálezy sú ochránené a doteraz neboli poškodené. Naopak, sú zakonzervované a zhotoviteľ bude ďalej vykonávať iba tie práce, ktoré tieto nálezy neohrozia.

Na dnešnej tlačovej konferencii Peter Pellegrini ďalej vyhlásil, že garáže nebudú určené pre poslancov NR SR. „Môžem vás ubezpečiť, že parkovacie miesta budú určené pre širokú verejnosť, ktorá tak bude môcť navštevovať kultúrno-spoločenské podujatia v areáli hradu," uviedol predseda NR SR.

Jeden zo symbolov Bratislavy je podľa jeho slov jedno z najnavštevo­vanejších miest v našom hlavnom meste a ľudia, ktorí areál prídu navštíviť nemajú ani poriadne kde zaparkovať. „Po vzhliadnutí novej vizualizácie hradného areálu si myslím, že výstavba garáži, ak neohrozí archeologické pamiatky, zatraktívni hradný areál a návštevníci tu budú chcieť stráviť dlhší čas ako jednu hodinu," doplnil Pellegrini

Vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan uviedol, že onedlho by malo dôjsť k obnove internetovej stránky rekonštrukcie Bratislavského hradu, ktorá má ponúknuť návštevníkom aj online zábery stavebných prác. „Je to preto, aby nevznikali podozrenia, že niečo chceme skryť,“ povedal Guspan.

Ako sme spomínali s výstavou garáži na Bratislavskom hrade nesúhlasí viac ako 6000 ľudí a preto spísali petíciu proti realizácii rekonštrukcie, ktorá podľa ich slov ohrozí archeologické pamiatky v objekte. Pod otvorenú výzvu sa podpísalo niekoľko, historikov, archeológov, aktivistov či študentov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM