ELA Správy

Pellegrini k voličom z Bratislavy: Žijete v bubline a mimo reality, VIDEO

Ministerka vnútra Denisa Saková po boku premiéra vysvetľovala nedopovedané vety z nahrávky k Slovákom, ktorí budú voliť zo zahraničia. Z bubliny ich vytrhol aj Peter Pellegrini.

Zdroj: Dnes24.sk

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) dnes pred médiami po boku premiéra vysvetľovala nedopovedané vety z uniknutej neúplnej nahrávky.

Nevedia čo sa deje doma?

Saková v nej publiku hovorí, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že spoza hraníc chcú masívne voliť tisíce Slovákov, ktorí žijú v zahraničí a odvolia poštou: „Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možno takýmto ľuďom, ktorí žijú v zahraničí…,“ uviedla Saková. Video však nezachytilo jej ďalšie slová a ani záver prejavu.

Denisa Saková dnes odmietla, že by hovorila o marení volieb zo zahraničia a zastal sa jej aj premiér. Ako tvrdil, ministerka iba takto motivovala ľudí ísť voliť.

Aktuálny stav hovorí o 60-tisícoch žiadostiach Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si vypýtali volebné lístky. Podľa ministerky majú títo ľudia skreslený obraz o dianí doma.

„Skutočne len apelujem na vás, nedovoľme takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí celý čas a čo sa o obraze Slovenska dozvedajú iba z médií, aby spolu s voličmi z hlavného mesta rozhodli o výsledku v týchto parlamentných voľbách. Prosím všetkých, aby ste prišli 29. februára voliť, nezostali sedieť doma a potom zbytočne neľutovali, že ste sa nepodieľali svojim hlasom o výsledku volieb,“ dopovedala celé znenie vyhlásenia ministerka za Smer-SD Denisa Saková.

Doplnila tiež, že problémy, ktoré sa vyskytli v súvislosti s hlasovacími lístkami sa operatívne vyriešili.

Zmanipulovaní Slováci ?

Predseda vlády v súvislosti so zverejneným videom Sakovej povedal, že sa občania stali svedkami masívnej manipulácie. Poukázal na to, že zverejnená nahrávka nebola úplná.

„Odmietam nadprácu mimovládnych organizácií a médií, ktoré sa nesnažili hľadať pravdu,“ povedal Pellegrini. Dodal, že osobne uisťuje, že on aj ministerka Saková si vážia hlasy všetkých a urobia všetko preto, aby sa všetci mohli prejaviť. Podľa vlastných slov „odmieta strašenie opozície a neziskových organizácií“.

Bublina hlavného mesta

Premiér tiež pripomenul, že volebné právo je ústavné právo občanov. Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa na voľbách mohlo zúčastniť 100 percent občanov.

Hlavné mesto má najväčší počet voličov a podľa Pellegriniho to „bude vždy súboj voličov Bratislavy a ostatným zbytkom Slovenska.“

„Nikto tých voličov nekritizuje, len upozorňujeme na to, že život v Bratislave je úplne iný ako na zbytku Slovenska. Bratislava je jedna bublina a mnohí, ktorí tu žijú ani netušia, ako sa reálne žije za priemerný plat alebo minimálnu mzdu v niektorej z fabrík a ako sa dá alebo nedá vyžiť,“ odkázal smerom k voličom.

Dostala kritiku

Občianske združenie Srdcom doma a následne aj podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a líder PS/Spolu Michal Truban cez víkend vyzvali ministerku, aby vysvetlila svoje slová zo zverejneného videa.

„Vytváranie obrazu voliča v zahraničí, ako niekoho, komu je potrebné zabrániť v participácii na veciach verejných zo strany predstaviteľov štátu, považujeme za trestuhodné prekračovanie právomocí verejného činiteľa a výzvy k takýmto krokom považujeme za protiústavné a za navádzanie k porušovaniu práva. V tejto súvislosti zvažujeme ďalšie právne kroky,“ uviedlo Srdcom doma.

Mimoparlamentná strana Za ľudí vyzvala v pondelok ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD), aby sa ospravedlnila za svoje výroky týkajúce sa Slovákov, ktorí chcú voliť zo zahraničia.

Zároveň žiada, aby Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo špeciálnu linku, respektíve miesto, na ktoré by sa mohli slovenskí občania obrátiť v prípade problémov s hlasovacími lístkami.

Opozičná strana SaS zvažuje zvolanie parlamentného brannobezpečnos­tného výboru, na ktorom chce počuť od ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) vysvetlenie k jej nahrávke o voľbe Slovákov zo zahraničia. Informovala o tom hovorkyňa Slobody a solidarity Katarína Svrčeková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM