Aktualizované Rôzne Správy

"Pat a Mat" úradovali v Bratislave: Nad umiestnením dopravnej značky zostáva rozum STÁŤ!

Vskutku originálne riešenie sa podarilo vymyslieť pri bezbariérovom zjazde z chodníka v bratislavskej Petržalke. Došlo k pochybeniu?

Ilustračný obrázok k článku "Pat a Mat" úradovali v Bratislave: Nad umiestnením dopravnej značky zostáva rozum STÁŤ!
Zdroj: facebook.com/Konduktor Petržalka

Pri prechádzke Petržalkou sa dá natrafiť na viacero skvostov. Napríklad v podobe nedomyslených chodníkov, ktoré nikam nevedú, či prechodov cez Chorvátske rameno, ktoré sú roky v otrasnom stave. Najnovšie v mestskej časti urobili viacero bezbariérových úsekov na chodníkoch, čo treba skutočne pochváliť. Chybička sa však pritrafila aj tu.

Došlo k pochybeniu?

Pred obchodom na Romanovej ulici bez ohľadu na to, že tam priechod pre chodcov ani nie je, vznikol bezbariérový zjazd. Pracovníci, ktorí sa tu činili, poukladali precízne kocky okolo diery na stĺp, pravdepodobne preto, aby sa tam umiestnila dopravná značka. Upozornila na to facebooková stránka Konduktor Petržalka.

Nakoniec to však dopadlo úplne inak a pekne „vydizajnovaná“ diera v zemi na prvý pohľad zostala bez povšimnutia. Ako vidieť aj na fotografii, riešenie je vskutku originálne. Značka totiž skončila niekoľko desiatok centimetrov od pripraveného otvoru. Aj toto má však nakoniec svoje vysvetlenie.

Čo na to magistrát?

Na náš článok zareagoval Pavel Vrabec z Oddelenia správy komunikácií z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy. „Nevadí, že na mieste nie je vyznačený priechod pre chodcov, Magistrát debarierizuje nielen priechody pre chodcov, ale aj často využívané miesta na predchádzanie bez priechodov, teda "prechody“ cez komunikácie," vysvetlil pre spravodajský portál Dnes 24 so slovami, že po debarierizovaní tohto chodníka sa osadil späť stĺp, ktorý tam bol už predtým, pretože tam bola značka Daj prednosť v jazde.

Podľa jeho slov sa teda „nepoukladali precízne kocky okolo diery na stĺp“, ako to mohlo na prvý pohľad vyzerať. „Stĺp sa osadil tak, aby okraj značky na ňom nezasahoval do komunikácie. Iba sa použil vyšší stĺp, aby sa pod pôvodnú značku Daj prednosť v jazde dala osadiť ďalšia značka Priechod pre chodcov, ktorá je tam schválený a v blízkej dobe, keď počasie dovolí (pravdepodobne jar 2022) bude aj vyznačený,“ pokračoval Vrabec.

Nepochopiteľné riešenie

„Nevieme, kto a prečo nový stĺp so značkou Daj prednosť v jazde z vydláždeného priestoru odrezal a následne posunul o kus ďalej. Možno bolo potrebne značku znovu osadiť po nehode a poškodení vozidlom. To však nič nemení na tom, že ten, kto značku osádzal, nepochopil zmysel "kociek“,„ uviedol Vrabec. Dlažba okolo stĺpov značiek, verejného osvetlenia a pod. sa totiž podľa jeho slov osádza v zmysle Technických listov mesta Bratislavy, ktoré ako normu technického prevedenia a jednotného vizuálu zaviedlo "nové“ vedenie Magistrátu, a to za účelom jednoduchšej výmeny stĺpikov a stožiarov.

„Stačí bez poškodenia asfaltového povrchu rozobrať "kocky“, vykopať dieru, zabetónovať do nej nový stĺpik a plochu znovu zadláždiť. Je škoda, že ten, kto značku presúval, toto nedodržal a stĺpik osadil do pätky mimo položenu dlažbu," dodal na záver.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM