Ľuba Lesná Rôzne

Pasenie kôz: Viete o tom, že to je normálna veda?

Ochranári vymysleli neuveriteľnú kosačku – kozy. Presnejšie – boli to ochranári z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ). A nahovorili na to aj ľudí, ktorí sa predsa len nedôverčivejšie pozerajú na rôzne „ekologické kosačky“ a väčšmi veria rukolapným strojom.

Ilustračný obrázok k článku Pasenie kôz: Viete o tom, že to  je normálna  veda?
Zdroj: Dnes24.sk

Boli to pracovníci Vodohospodárskej výstavby. Dohoda znela, že kozy spolu s ovečkami umiestnia na Vodnom diele Gabčíkovo v úseku Čunovo. A tak sa v tesnej blízkosti s kultúrnym stánkom vytvorila pastva pre 69 kôz a oviec.

„Sú to zelené kosačky, ktoré nahradia mechanizmy. Nerobia hluk a nevypúšťajú do ovzdušia splodiny,“ podčiarkla Michaela Bartíková z BROZ.

„Zvieratá dostanú aj tam, kde technika často zlyhá,“ dodala. Navyše, podľa nej je starostlivosť o zvieratá lacnejšia než údržba strojov a objednávanie špecializovaných firiem na údržbu zelene.

Pasenie zvierat – prirodzený protizáplavový prvok

„Je to tiež ideálny spôsob ako udržať v rizikových úsekoch záplavových území nízke porasty, čím sa umožňuje bezproblémový odtok vody počas zvýšených prietokov riek,“ zdôraznila.

Pastva je naplánovaná na najbližších päť rokov od apríla do konca októbra. Postupne by sa mala presúvať na celý polostrov vedľa Danubiany, ktorý má dokopy 5 hektárov.

Obnova lesostepných biotopov

Podľa Bartíkovej pasením kôz a oviec ide často o obnovu lesných, či lesostepných biotopov. „Vlani v lete sme rozbehli pastvu na devínskej Kobyle, kde vytvárajú tieto zvieratá podmienky na rast vzácnych rastlín, napríklad orchidey, kostace a podobne.“

Inšpirácie zo zahraničia

Bartíková priznáva že ľudia z BROZ sa inšpirovali v Rakúsku, kde podobná pastva funguje už dlhšie. „A sú to podobné biotopy, podobná príroda. Takže nás to inšpirovalo, že prečo nerobiť aj na Slovensku niečo také?“

Postupne nazbierali vedomosti, aké plemená sú na čosi podobné vhodné, koľko zvierat má byť na akej veľkej pastve.

Natura 2 000

Bartíková zdôraznila tiež, že pastva v Bratislave sa realizuje na územiach európskeho významu,ide o tzv. Natura 2 000. Kvôli tomu sa pred spustením pastvy dá vypracovať odborná štúdia, ktorá presne navrhne plemeno, počet, koľko zvierat má byť v jednom stáde a miesto, kde sa má pásť. „Takisto prebieha zároveň aj odborný monitoring,“ povedala pre náš portál.

Na otázku, prečo vlastne sa tým zaoberá, Bartíková odvetila: „Je to taká prirodzená súčasť mojej práce. Som vyštudovaný zoológ.“

O pasení

Pasením zvierat ľudia udržiavali krajinu po stáročia. Za tú dobu si na lúky a pasienky privykli mnohé druhy rastlín a živočíchov, ktoré sú dnes svojím životom priamo závislé na takýchto biotopoch. Zmenou poľnohospodárstva a životného štýlu postupne voľné pasenie zvierat vymizlo a spolu s ním sa z krajiny vytratili viaceré druhy vtákov, lúčnych kvetov či motýľov.

„Tento projekt má ambíciu racionálne spojiť údržbu plôch popri vodných tokoch a hrádzach a zároveň obnoviť rozmanitosť života – biodiverzitu v našej krajine“ doplnil Tomáš Kušík z BROZ.

Pasenie kôz: Viete o tom, že to  je normálna  veda?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM