Kultúra Rôzne

Parný rušeň Albatros sa vydá na mikulášsku jazdu. Vo vlaku sa budú piecť vianočné oblátky

Počas jazdy sú pripravené súťaže a kvízy, po príchode do Komárna zasa súťaž v jedení koláčov. Jazde bude predchádzať dvojdňová výstava železničných vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Parný rušeň Albatros sa vydá na mikulášsku jazdu. Vo vlaku sa budú piecť vianočné oblátky
6
Galéria
Zdroj: TASR

Milovníci parných lokomotív a cestovania si opäť prídu na svoje. Parný rušeň s označením 498.104 Albatros sa aj tento rok vydá na mimoriadnu mikulášsku jazdu. Tá je naplánovaná na sobotu 1. decembra so štartom z bratislavskej Hlavnej stanice.

Vianoce v parnom rušni

„Albatros je najväčší, najťažší, najrýchlejší a najkrajší parný rušeň vyrobený v ČSR. Z 15-kusovej série sa zachovali iba tri kusy, no prevádzkyschopný je iba bratislavský Albatros. Je prezývaný aj nekorunovaný kráľ železníc,“ uviedol František Šiller z klubu Albatros.

Z Hlavnej stanice sa vlak vyberie cez Galantu a Nové Zámky do Komárna a späť. „Každý rok sa snažíme pripraviť inú a zaujímavú jazdu. Tento rok sme pripravili niečo, čo zaujme nielen deti, ale aj rodičov. Vo vlaku sa budú piecť vianočné oblátky,“ priblížil Šiller.

Počas jazdy sú pripravené rôzne súťaže a kvízy, po príchode do Komárna zasa súťaž v jedení koláčov. Zároveň bude možnosť navštíviť stánky na námestí či historické opevnenie a pamiatky v meste. „Zaujímavosťou je, že sa na akciách zúčastňujú nielen rodiny s deťmi, ale aj pamätníci,“ podotkol Šiller.

Výstava železničných vozidiel

Samotnej mimoriadnej jazde bude predchádzať dvojdňová výstava železničných vozidiel na šiestom peróne na Hlavnej stanici. Tá potrvá od štvrtka (29. 11.) do piatka (30. 11.). Okrem zakúreného parného rušňa Albatros bude vystavený napríklad historický reštauračný vozeň WRa 028 s vianočnou kapustnicou a ďalšími špecialitami, pristavené budú tiež modelárske vozne z Bratislavy a Komárna.

„Ihneď po skončení mikulášskej jazdy sa začína plánovanie akcií na rok 2019, keď Albatros oslávi svoje 65. narodeniny. Okrem tradičných jázd plánujeme aj viacdňovú jazdu s ubytovaním v ležadlových vozňoch s parným vlakom do srdca Slovenska,“ doplnil Šiller.

Albatros

Parný rušeň 498.104 Albatros bol odovzdaný 24. 12. 1954, vyrobený bol ako 12. v poradí z 15-kusovej série. Je jediným prevádzkyschopným rušňom svojho druhu. Ide o najväčší, najťažší a najrýchlejší parný rušeň vyrobený v Československu.

Rušeň prešiel v minulosti väčšou generálnou opravou, počas nej bol úplne rozobratý a nanovo postavený. Práce trvali tri roky a ukončené boli v roku 2009. Jediná časť, ktorá vtedy ostala pôvodná z roku 1954, boli rozperky. Tie sa kompletne vymenili v roku 2017.

Parný rušeň Albatros
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM