Tomáš Stupavský Samospráva

Staré Mesto bude mať ešte tento rok nový park

Park na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste, ktorý po 18 rokoch boja občanov vlani zachránili pred zastavaním, by mali pre obyvateľov otvoriť ešte tento rok. Po výmene vedenia Starého Mesta sa však projekt upravuje a náklady naň majú klesnúť asi na polovicu.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto bude mať ešte tento rok nový park
Zdroj: TASR

Predchádzajúce vedenie samosprávy vlani v septembri ukázalo, ako by mal park vyzerať. „Ide o veľmi jednoduchý koncept husto zazeleneného parku s centrálnou čistinou v strede, ktorá zároveň slúži ako detské ihrisko,“ vysvetľoval vtedy architekt Aleš Šedivec. Hovoril o tom, že Bratislavčania v parku nájdu okrem lavičiek či hracích prvkov pre deti aj pitnú fontánku alebo priestor na behanie.

Náklady na projekt sa však okresávajú

Park mal byť obkolesený chodníkom s mlátovým povrchom a vtedajšie vedenie samosprávy v ňom plánovalo vysadiť aj 20 nových stromov, platanov a hrabov, keďže tie tam boli pôvodne. Svoje diela v ňom mali mať možnosť vystavovať aj umelci.

Prečítajte si tiež: Výstavba športparku Jama má začať v auguste, stáť by mala milión eur

Hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková dnes vraví, že architekt Šedivec pôvodný projekt po dohode aj s miestnym úradom upravuje.

„Z pôvodného projektu sa vynecháva zavlažovací systém, pripojenie na kanalizáciu a nadsadenou položkou bola údržba zelene,“ uviedla. Ďalšie časti projektu by podľa hovorkyne mali ostať zachované.

Práce budú trvať iba jeden a pol mesiaca

Náklady na projekt majú po úpravách podľa Gubkovej klesnúť z pôvodných 130-tisíc eur asi na 60-tisíc eur. „Konečná cena bude závisieť od výsledku verejného obstarávania na dodávateľa revitalizácie, ktoré Staré Mesto vypíše hneď, ako získa dotáciu a príslušné povolenia na stavebné práce,“ dodala hovorkyňa s tým, že obnova parku je financovaná z rozpočtu hlavného mesta. „Keďže to bolo donedávna v rozpočtovom provizóriu, Staré Mesto prostriedky zatiaľ nedostalo.“

Gubková podotkla, že práce budú trvať len asi jeden a pol mesiaca. Park by tak samospráva chcela otvoriť ešte tento rok.

Na mieste chcel postaviť polyfunkčný objekt investor ZIPP Bratislava. V marci minulého roku však mestskí poslanci schválili, že za park v Starom Meste dostane náhradné pozemky v Dúbravke. Za vyše 3400 štvorcových metrov (m2) v centre mesta firme odklepli asi 11.400 m2 v Dúbravke na ulici Pod záhradami a ešte takmer 2700 m2 v Starom Meste na Drotárskej ceste.

Prečítajte si tiež: Ďalší nevšedný projekt v Bratislave: V Novom meste prebehne revitalizácia starej Mlynice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM