Ľuba Lesná Rôzne

Pamätná tabuľa Petrovi Veľkému: Odhaľoval ju aj svetoznámy režisér Nikita Michalkov

V popoludňajších hodinách na budove Slovenského národného múzea odhalili tabuľu ruskému cárovi Petrovi Veľkému. Stalo sa tak na pamiatku toho, že Peter Veľký Bratislavu navštívil. Strávil tu tri dni od 18. do 20. júna 1698, aby sa tu nakrátko priučil stavbe lodí.

Ilustračný obrázok k článku Pamätná  tabuľa Petrovi Veľkému: Odhaľoval ju aj svetoznámy režisér Nikita Michalkov
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: TASR

Peter Veľký cestoval po Európe inkognito a inak to nebolo ani u nás. Hostil ho gróf Ján Pálffy, hlavný cisársky komorník a kapitán Bratislavského hradu. Podľa historických dokumentov pozval z Bratislavy do Petrohradu štyroch lodných majstrov, a tí s ním aj odcestovali.

Pamätnú tabuľu navrhol a vyrobil sochár Alexander Bence.

Minister kultúry: Masaryk je ako Peter Veľký

Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj ruský minister kultúry Vladimir Medinskij. Prirovnal Petra Veľkého k T.G. Masarykovi. Podľa neho obaja boli zakladateľmi štátu. Peter Veľký Ruska a Masaryk Československa.

Zdôraznil aj to, že blízke vzťahy mali Slováci a Rusi nielen v dávnejšej histórii, ako to dokazuje pobyt Petra Veľkého v Bratislave, ale aj počas nedávnejších dejín, keď sovietske vojská oslobodzovania Slovensko a Bratislavu tu zahynul okolo 60 000 sovietskych vojakov.

Michalkov: Nie som politik

Na odhalenie tabule prišiel aj svetoznámy režisér a prezident Ruského fondu kultúry Nikita Michalkov, pretože práve tento fond sa finančne spolu-podieľal na vytvorení a odhalení tabule. Michalkov s úsmevom pred odhalením tabule povedal, že pôvodne hovoriť nechcel, lebo pri tejto príležitosti by mali hovoriť ministri alebo vedenie mesta, respektíve tí, čo tabuľu vytvorili. „Moja profesia je celkom iná,“ povedal.

„Ale myslím, že môžete pochopiť môj vzťah k vám, keď som tri a pol hodiny išiel v aute, dve hodiny a dvadsať minút letel v lietadle, tu u vás budem jednu hodinu, a potom dve a pol hodiny v lietadle a tri hodiny v aute. Myslím si, že to je to najväčšie priznanie lásky,“ podčiarkol.

Nie som politik

Ten na otázku portálu Bratislava 24.sk, či mieni nakrútiť film o Petrovi Veľkom, odvetil, že na to sú druhí a on má iné plány, aké, to nešpecifikoval s vysvetlením, že zatiaľ je to tajomstvo.

Na ďalšiu otázku, čo si myslí o tom, že hoci ruský minister kultúry v rámci opisovania vzťahov medzi Rusmi a Slovákmi hovoril o Druhej svetovej vojne, ale ani on, ani nikto z ďalších rečníkov nespomenul okupáciu Československa sovietskymi vojskami v roku 1968, odvetil, že sa k tomu nebude vyjadrovať. „Nie som politik,“ povedal.

Kto je Peter Veľký

Peter I. Veľký, celým menom Peter Alexejevič z rodu Romanovcov sa narodil v Moskve (1672).Od roku 1682 až do svojej smrti bol ruský cár. Preslávil sa snahou otvoriť Rusko Európe, modernizovať ríšu v politickom, ekonomickom aj kultúrnom smere. Rusko sa počas jeho vlády stalo európskou veľmocou.

V roku 1697 inkognito precestoval západnú Európu, aby si osvojil stavbu lodí. Navštívil Holandsko, Anglicko a Uhorsko. Medziiným založil Petrohrad, kde v roku 1725 zomrel.

Pamätná  tabuľa Petrovi Veľkému: Odhaľoval ju aj svetoznámy režisér Nikita Micha
9
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM