Tomáš Stupavský Rôzne

Občianske združenie Bratislavské rožky predstaví svoju už trojjazyčnú webovú stránku

Občianske združenie (OZ) Pressburger Kipferl – Bratislavské rožky – Pozsonyi Kifli predstaví dnes o 18.00 h na pôde Goetheho inštitútu v Bratislave dlho očakávanú nemeckú jazykovú mutáciu svojej webovej stránky.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie Bratislavské rožky predstaví svoju už trojjazyčnú webovú stránku
Zdroj: TASR

Moderátorom podujatia bude mladý kunsthistorik a študent univerzity Institut für Kunstgeschichte der Universität Wien Máté Csanda, ktorý je zároveň autorom početných článkov na webovej stránke združenia. Povedala to predsedníčka OZ Eva Bolemant.

Občianske združenie Bratislavské rožky bolo doteraz prevádzkovateľom dvojjazyčného internetového portálu www.bratislavskerozky.sk/…onyikifli.sk. Okrem toho, že predstavuje históriu a kultúru Bratislavy, poskytuje informácie aj o aktivitách spojených so záchranou a uchovávaním spoločného dedičstva Bratislavčanov, medzi ktoré patrí napr. digitalizácia historických dokumentov, vytváranie databáz, virtuálnych výstav, interaktívnych máp a pod.

„O činnosť nášho združenia a našu webovú stránku je veľký záujem aj zo strany zahraničných návštevníkov. Na podujatiach, na ktorých sa pravidelne zúčastňujeme (Dobrý trh, Brand festival, Brak – knižný festival, vianočné trhy), nás oslovujú nemecky hovoriaci návštevníci mesta, ale aj nemecky hovoriaci Bratislavčania,“ konštatovala predsedníčka s tým, že spustením nemeckej mutácie webovej stránky sa informácie o histórii a kultúrnom dianí v Bratislave dostanú nielen za hranice nášho mesta, ale aj Slovenska.

Dodala, že za jednoznačný prínos považuje propagáciu možno už aj zabudnutých tradícií Bratislavy ako multietnického mesta s významnou pozíciou v rámci strednej Európy, a to v jazyku, ktorý je prístupný celej nemecky hovoriacej oblasti.

Ako uviedla Eva Bolemant, z hľadiska dejinného vývoja bol nemecký jazyk pre Bratislavu dôležitý a túto dôležitosť nestratil, vzhľadom na orientáciu slovenskej ekonomiky, ani v novodobých dejinách. „Webová stránka www.bratislavskerozky.sk je známa aj medzi domácimi záujemcami o históriu mesta. Svedčí o tom jej vysoká návštevnosť a ohlasy na články a uverejnené príspevky. Webová stránka bola prezentovaná aj v zahraničí,“ podotkla.

V programe 31. marca odznie aj prednáška Jozefa Tancera s názvom „Nie je nemčina ako nemčina – Ako sa rozprávalo po nemecky v Bratislave" a záujemcovia budú svedkami prezentácie knihy Petra Janovička a Roberta Hofrichtera Von Pressburg nach Salzburg. Podujatie, ktoré sa uskutoční v slovenskom jazyku, bude realizované s podporou grantového programu Ars Bratislavensis.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM