Kultúra

Otec poľskej animovanej tvorby T. Wilkosz má v Bratislave prierezovú výstavu

Výber z celoživotnej tvorby významného autora animovaných filmov Tadeusza Wilkosza sa nachádza v Poľskom inštitúte v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Otec poľskej animovanej tvorby T. Wilkosz má v Bratislave prierezovú výstavu
9
Galéria
Zdroj: internet

Na stenách sú originálne kresby z jeho debutu Myšacie triky (1958) a iných filmov, tiež ilustrácie a plagáty. Expozíciu spestrujú bábky vo vitrínach: macko Colargol, tučniak Pik-Pok, drak Barnaka, traja odvážni medvedici Kuba, Miška a Bartek i ďalší veselí zvierací filmoví hrdinovia, ktorých poznajú deti v rôznych krajinách.

Ocenia ho za prínos v animovanom filme

„Je to otec poľskej animácie, bude mu udelená Čestná medaila Albína Brunovského za významný prínos v animovanom filme. Výstava s premietaním jeho filmov je súčasťou prebiehajúceho medzinárodného festivalu Bienále animácie Bratislava,“ povedala na vernisáži riaditeľka Poľského inštitútu Monika Krzepkowska.

„Pred 60 rokmi som skončil štúdium filmovej grafiky na pražskej Umprum. Moje bábky sú v Múzeu poľskej kinematografie v Lodži a iných múzeách. Tu som doniesol ďalšie a aj satirické filmy,“ po česky sa prihovoril dospelým i detským návštevníkom 82-ročný autor.

Výstava Majstrovstvo bábkovej animácie potrvá do konca októbra.

Čítajte aj: V Bratislave štartuje festival Jeden svet s témou Odmyslime si ploty

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM