Samospráva

Osvieženie pre Bratislavu. Hlavné mesto obnovilo ďalšie fontány

Aktuálne bola obnovená fontána Putto s rybou na Bielej ulici a tiež technická fontána na rohu Novackého a Adámiho ulice v Karlovej Vsi. Ktoré budú ďalšie?

Ilustračný obrázok k článku Osvieženie pre Bratislavu. Hlavné mesto obnovilo ďalšie fontány
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy pokračuje v pamiatkovej obnove a sfunkčnení mestských fontán a pitných fontánok v Bratislave.

Mesto práve dokončilo obnovu fontány Putto s rybou na Bielej ulice č. 6 a tiež technickú fontánu na rohu Novackého a Adámiho ulice v Karlovej Vsi. Plánuje sa obnova fontány na Námestí M. Benku či fontány Plastika s raketou na Kvačalovej ulici.

Putto s rybou

Generálny investor Bratislavy ako správca fontány Putto s rybou nachádzajúcej sa v dvorovej časti objektu na Bielej ulici č. 6 zabezpečil jej umelecko-remeselnú obnovu a opätovne uviedol fontánku do prevádzky.

„Obnovu tejto pitnej fontánky sme realizovali v mesiaci jún formou reštaurovania, a to postupom konzervácie a rekonštrukcie narušených a absentujúcich časti fontánky. V rámci celkovej pamiatkovej obnovy sme jej tak prinavrátili jej pôvodný architektonicko – výtvarný výraz v plnom rozsahu, ako aj jej funkčnosť,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák.

Fontánka vznikla v druhej polovici 18. storočia, neskôr bola inštalovaná ako voľná plastika v parku Grassalkovichovho paláca. Po úprave Grassalkovichovej záhrady v roku 1999 fontánku premiestnili na nádvorie domu „Čierny havran“ na Bielej ulici 6 ako okrasný prvok.

Fontána v Karlovej Vsi

V apríli tohto roka bola zrekonštruovaná aj technická fontána na Novackého ulici v mestskej časti Karlova Ves. „Bazén fontány nebol opravovaný od roku 1970 a bol značne poškodený, pričom vo veľkej miere chýbal. Dno bazéna bolo taktiež popraskané, obrubník bazéna značne popísaný a na viacerých miestach chýbal obklad. Preto sme ešte koncom marca vzhľad fontány obnovili, čomu sa tešia najmä obyvatelia mestskej časti Karlova Ves, ktorí boli s pôvodným vzhľadom fontány nespokojní,“ dodal Vladimír Gašperák.

Fontána nachádzajúca sa v parčíku na rohu Novackého a Adámiho ulice je dielom Ing.arch.Jozefa Fabianeka. Tvoria ju dve kaskádovité nádrže s vlastným vodotryskom. Bola vybudovaná v 70-tych rokoch, avšak ako kompletné dielo nebola nikdy dokončená. V nádrži sa nachádza betónový podstavec určený na osadenie plastiky, ktorá na fontánu nebola nainštalovaná.

Pribudnú ďalšie

V tomto roku bola tiež obnovená mestská fontána na Jurigovom námestí, Kozmická fontána na Jurkovičovej ulici v Rači, fontána Plastika kvetu na Ožvaldíkovej ulici v Dúbravke či Kozmický kameň na ulici Vladimíra Clementisa v mestskej časti Ružinov.

Generálny investor Bratislavy plánuje v tomto roku uviesť do prevádzky aj fontánu na Námestí Martina Benku v Starom Meste a fontánu na Kvačalovej ulici v Ružinove.

Aktuálne je spustených 38 mestských fontán a Bratislavčania sa môžu osviežiť vodou z 10 pitných fontánok. Generálny investor Bratislavy zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a 3 studne. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 metrov kubických.

Fontány - obnovené
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM