Správy

Organizátori antifašistického pochodu vyzvali na rozpustenie Kotlebovej strany

Organizátori antifašistického pochodu, ktorý sa v pondelok (7.3.) uskutočnil v Bratislave, doručili list generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi. Žiadajú ho, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko na Najvyšší súd SR.

Ilustračný obrázok k článku Organizátori antifašistického pochodu vyzvali na rozpustenie Kotlebovej strany
Zdroj: TASR

Na pochode s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! sa v pondelok večer zúčastnili tisíce ľudí, ktorí reagovali na volebný úspech extrémistickej ĽSNS, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel.

Podľa organizátorov účastníkov bolo viac ako 5-tisíc a ďalší vyjadrili podporu protestu na sociálnych sieťach.

Organizátori združení v neformálnej, zatiaľ bezmennej iniciatíve sa domnievajú, že zoskupenie ĽSNS je de facto identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s Ústavou SR v roku 2006.

„Napriek tomu, že kotlebovci sa v sobotu (5.3.) dostali do parlamentu formálne demokraticky, nie je to demokratická strana, oklamali voličov. ĽSNS je morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového slovakštátu, ktorý zavraždil 60-tisíc ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu,“ uviedol organizátor pondelkového pochodu Matej Ivančik z Inštitútu ľudských práv.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Antifašistická mobilizácia vyšla do ulíc. Nikdy neprejdete! odkazujú Kotlebovcom

Podľa jeho slov z toho dôvodu žiadajú kompetentné orgány, aby konali. „Je škoda, že nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti opakovane upozorňovali. Veríme však, že zlyhanie ostatných ochranných mechanizmov demokratického a právneho charakteru nášho štátu ich zobudí,“ doplnil Ivančik.

Alena Krempaská informovala, že právnici spolupracujúci s nimi na dobrovoľníckej báze zhromažďujú konkrétne výroky a príklady protiústavnej činnosti strany Mariana Kotlebu a jej predstaviteľov. „Po sobote sa nám dokonca ozvali so záujmom pomôcť i ďalší, no v prvom rade si myslím, že by mali konať slovenské orgány zodpovedné za ochranu ústavnosti Slovenskej republiky,“ vysvetlila Krempaská.

Zapojiť sa môže i verejnosť

Organizátori pochodu sa snažia zapojiť aj verejnosť. Na web ludskeprava.sk umiestnili formulár, prostredníctvom ktorého sa môžu ľudia obrátiť na generálneho prokurátora a takto upozorniť na vážnosť a neodkladnosť vzniknutej situácie.

O doručení listu informovali dvaja z organizátorov – Alena Krempaská a Peter Weisenbacher. TASR oslovila hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR Andreu Predajňovú. Tá zatiaľ prijatie podnetu nepotvrdila.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM