Alexandra Húsková Správy

Organizácie žiadajú spravodlivejšie financovanie odkázaných seniorov. Posteľami zatarasili vchod na Ministerstvo práce

Pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR aktivisti demonštratívne zatarasili vchod do budovy polohovateľnými posteľami. Akciu zorganizovala Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb, Sl. katolícka charita, Evanjelická diakonia a Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Organizácie žiadajú spravodlivejšie financovanie odkázaných seniorov. Posteľami zatarasili vchod na Ministerstvo práce
Zdroj: TASR

K organizáciám sa pridala aj Asociácia sestier a pacientov. Zástupcovia menovaných organizácii upozornili, že v Slovenskej republike je v oblasti starostlivosti o odkázaných seniorov porušovaná Ústava SR vo viacerých bodoch. Porušované sú podľa nich najmä:

  • právo občana na pomoc v núdzi
  • rovnosť občanov a teda nediskriminovanie občana v sociálnych službách
  • právo na bezplatné zdravotníctvo na základe zdravotného poistenia
  • dodržiavanie rovnakých podmienok v poskytovaní sociálnych služieb v rámci hospodárskej súťaže

Verejní a neverejní seniori

Podľa Milady Dobrotkovej, predsedníčky Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb sa príspevku v odkázanosti zo samosprávnych krajov vôbec nedožije tretina, v niektorých krajoch až polovica seniorov, ktorí o príspevok požiadali. Senior napriek tomu, že má rozhodnutie o odkázanosti musí čakať v tzv. „Zoznamoch na smrť“ na to, kým zomrie iný poberateľ príspevku, aby on pokračoval v poberaní príspevku naplánovanom samosprávou na daný rok.

Ako povedal Radovan Gumulák, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity príspevky od samosprávy „nepokrývajú ani polovicu nákladov na túto službu. Dnešný príspevok je na úrovni roku 1998, kedy bola minimálna mzda 98 eur. Dnes je 380 eur, pričom 79% nákladov na službu pre odkázaných seniorov tvoria mzdové a odvodové náklady na personál zariadení.

Preto aktivisti trvajú na zvýšení príspevku v odkázanosti (príspevok na pomoc fyzickej osobe inou fyzickou osobou) na 400 eur mesačne podľa kapacity sociálneho zariadenia a to od 1.1. 2016.

Anna Ghannamová, predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb zdôraznila, že ich organizácia zastupuje práve tých seniorov a ich príbuzných, ktorí sú Zákonom 448/2008 najviac postihnutí. Ako povedala, tento zákon rozdelil odkázaných seniorov na dve skupiny: na verejných a neverejných.

„Zatiaľ čo senior umiestnený v zariadení mesta, alebo kraja dostane na úhradu hodnoty služby 2/3 z verejných zdrojov, senior u neverejného poskytovateľa dostáva zväčša len 1/3 a ani tej sa mnohí nedožijú. Pýtame sa z akého dôvodu takýto rozdiel? Senior vo verejnom zariadení uhradí za službu väčšinou iba výšku svojho dôchodku 300–400 eur, ale senior u neverejného poskytovateľa musí hradiť raz toľko, cca 700 eur a kým čaká 4– 10 mesiacov na príspevok v odkázanosti tak platí až 100% úhrady, čo je zhruba 1000 E mesačne, na čo sa musí skladať celá rodina.“

Ako operatívne riešenie je podľa Ghanamovej prijateľné splnenie požiadavky zmeny príspevku v odkázanosti na dávku vyplácanú štátom na všetky služby a jej zvýšenie od 1. 1. 2016, ale do roka po voľbách bude ich organizácia trvať na úplnom zrovnoprávnení odkázaných seniorov.

Absolútne neľudské a protiústavné je podľa Ľubici Kočanovej z Asociácie sestier a pacientov porušovanie ústavného práva na bezplatnú zdravotnícku starostlivosť na základe zdravotného poistenia. Novelou Zákona 578/2008 o poskytovateľoch zdravotníckej starostlivosti, ktorá zaviedla pre zdravotné poisťovne len „možnosť“ nie povinnosť zazmluvniť sociálne zariadenia sa nič nevyriešilo. Asociácia sestier žiada od ministra slovo „možnosť“ nahradiť slovom „POVINNOSŤ“.

Minister dostal list aj petíciu

Predstavitelia týchto organizácií odovzdali ministrovi Jánovi Richterovi Otvorený list, v ktorom ho žiadajú o zákonodarnú iniciatívu v rámci pripravovanej novely Zákona 448/2008 o sociálnych službách.

Odovzdali mu tiež informáciu, že pod Petíciu „Za spravodlivé financovanie sociálnych služieb“ sa do dnešného dňa podpísalo 51 000 občanov, pričom zber podpisov bude pokračovať až do volieb. Na jej základe potom budú žiadať novú vládu o úplné zrovnoprávnenie odkázaných seniorov a poskytovateľov ako aj povinné paušálne preplácanie všetkých zdravotníckych úkonov v sociálnych zariadeniach zdravotnými poisťovňami.

V prípade negatívnej odpovede Ministerstva chystajú v októbri zhromaždenie pred Úradom vlády SR.

Pozn. redakcie : Na odpoveď MPSVaR čakáme.

Protest pred Ministerstvom Sociálnych vecí a rodiny SR - aktivisti zablokovali v
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM